Az Illinois Egyetem kutatóinak legújabb, egereken végzett tanulmánya szerint már az egyszerű, de rendszeres testmozgás is előnyös hatással van a hasra terjedő zsírszövet felépítésére, illetve annak kóros anyagcsere-folyamataira. A kutatók az American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism nevű szaklapban közölték eredményeiket.

A derék- és a csípőkörfogat hányadosa alapján az elhízás két fő típusát különböztethetjük meg: a csípőre és a combra lokalizálódó (körte típusú, perifériás, gluteofemorális), valamint a hasra terjedő (alma típusú, abdominális, viszcerális, centrális) elhízást. Az alma típusú elhízás a metabolikus szindróma részeként bizonyítottan összefüggésbe hozható bizonyos szív-érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az érelmeszesedés előfordulásával. (A metabolikus szindróma fogalma az utóbbi évtizedben terjedt el széles körben: a tünetegyüttes, amely az egész nyugati világban népbetegségnek tekinthető, magába foglalja a magas éhgyomri vércukor- és trigliceridszintet, az előnytelen koleszterin-anyagcserét, ami az alacsony HDL-koleszterinszintben mutatkozik meg, a magasvérnyomást és a hasi típusú elhízást, illetve egyéb társult anyagcsere-rendellenességeket.)

Az új tanulmányban a diéta és a testmozgás hatásait vizsgálták egerek hasi zsírszövetén: az elhízás érdekében eleinte az állatok mindegyikénél magas zsírtartalmú táplálékot alkalmaztak. Hat hét után a vizsgált egereket 4 csoportba osztották: az első csoportban az egerek kis aktivitásúak maradtak, a másodikban mozgásra ösztönözték őket, a harmadik csoportnál alacsony zsírtartalmú táplálékra váltottak, míg a negyedik csoportra az alacsony zsírtartalmú táplálék és a hat- vagy tizenkéthetes aktív mozgás kombinációja volt jellemző.

A testedzés diéta nélkül is egyértelműen kimutatható, kedvező hatást gyakorolt az állatok szervezetére: a legjelentősebb változás az inzulinérzékenység növekedésében és a máj elzsírosodásának csökkenésében mutatkozott, ezenkívül a hasi zsírszövet anyagcsere-folyamataiban is pozitív változásokat írtak le. Vicki Vieira, a cikk első szerzője szerint a legfőbb meglepetést az okozta a kutatók számára, hogy a diéta és a testmozgás kombinációja nem eredményezett kiugróan jobb eredményt az önmagában alkalmazott diétához vagy testedzéshez képest. "Meglepő, de a hasfali zsírszövet mennyiségében csak az alacsony aktivitású egerekben következett be jelentős növekedés, amely azt a feltételezésünket támasztja alá, hogy a testedzés olyan életmódváltozást jelent, mely a hasi zsírszövet mennyiségét még zsírdús táplálkozás mellett is csökkenti" - nyilatkozta a kutató.

"Az alma típusú elhízás legfőbb veszélye a gyulladásos aktivitású anyagok fokozott termelődése, melyek egyaránt hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos szív-érrendszeri betegségek kialakulásához. Az eddigi kutatások eredményei alapján az elhízás folyamatosan fenntarthat egy alacsony aktivitású, általános gyulladásos reakciót a szervezetben: az elhízott emberek vérében bizonyíthatóan magasabb a vérben keringő gyulladásos molekulák mennyisége, például a C-reaktív proteiné (CRP), melynek termelésében a zsírszövet is aktívan részt vesz. Ez a folyamat további kóros reakciókat indíthat be a szervezetben, melyek szintén hozzájárulhatnak a metabolikus szindróma kialakulásához" - tette hozzá Jeffrey Woods, az Illinois Egyetem Kineziológiai és Társadalomorvostani Karának professzora, a kutatás vezetője.


Woods professzor biztatónak tartja az eredményeket, hiszen a testmozgás egyértelmű előnyei az egerek zsírdús táplálkozása mellett is érzékelhetően jelentkeztek. Mindez azt jelentheti, hogy az edzés akkor is csökkenti az általános gyulladásos aktivitást, ha az elhízás már kialakult. További jó hír, hogy a kutatás során alkalmazott edzésprogram egyszerű volt: az egerek körülbelül 400 métert futottak heti 5 alkalommal egy futógépen, ami embereknél a napi 30-45 perces sétának feleltethető meg. Woods szerint az egyszerű edzéssel még abban az esetben is csökkenthető az elhízással járó betegségek valószínűsége, ha az aktuális fogyókúra amúgy sikertelen marad.

Forrás: origo.hu