A gyermekek különösen érzékenyek az ivóvíz okozta fertőzésekre, ezért a privát kutak vízminőségét rendszeresen ellenőriztetni kell - javasolják amerikai gyermekgyógyá- szok. Ha a megfelelő feltételek teljesülnek, akkor elővigyázatossággal még a csecsemők számára is fogyasztható a fúrt kutak vize. Az USA-ban jelenleg a háztartások mintegy egyhatoda látja el magát saját fúrt kútból.

Milyen teendőkre van szükség, ha fúrt kútból isszuk a vizet?

Ásványvizek és gyógyvizek
Az amerikai gyermekgyógyászok nemrég összeállították azokat a teendőket, amiket a szülőknek feltétlenül meg kell tenniük, ha gyermekük fúrt kút vizét issza. Az ajánlás szerint a kutak vizében évente szükség van a fekáliás szennyeződésekre utaló úgynevezett coliform baktériumok és a nitrátionok mennyiségének ellenőrzésére. Az évenkénti ellenőrzésen kívül soron kívüli vizsgálatra van szükség akkor is, ha újszülött érkezik a családba, illetve ha a kút szerkezeti sérülést szenved olvasható az EurekAlert beszámolójában.

"A gyermekek különösen érzékenyek az ivóvíz okozta fertőzésekre, amelyek hátterében például a fertőzött kutak vize is állhat" - mondta dr. Walter J. Rogan az USA Nemzeti Környezeti Egészségtudományi Intézetének (NHIES) epidemiológusa, a tanulmány első szerzője. A megfelelő odafigyeléssel a privát kutak vize biztonságosan használható, de azzal is tisztában kell, hogy a kútvizet vegyszerek és kórokozók is megfertőzhetik.

A nitrátionok jelentik a leggyakoribb problémát

Az emberi és állati ürülékből, illetve a műtrágyákból származó nitrátionok a fúrt kutakat használók leggyakoribb problémája. A nitrát a háromhónaposnál fiatalabb csecsemők számára jelent veszélyt, mert az ő szervezetük nem képes az ionok átalakítására. A Pediatrics című szaklapban júniusban megjelent tanulmány szerint az olyan kútvíz, amely literenként 10 milligrammnál több nitrátot tartalmaz, nem használható a csecsemőtápszerek elkészítéséhez. Az útmutató a palackos vizek használatát javasolja minden ilyen esetben, valamint akkor is, amikor az ivóvíz forrása ismeretlen.

Az új ajánlás azt is kiemeli, hogy mivel a kútvíz szennyezettsége mindig helyi probléma, a családoknak a helyi és az állami egészségügyi szakértőkkel is kapcsolatban kell állniuk annak megállapítására, hogy az adott körzetben milyen szennyezettség állhat fenn. Így például egyes területeken arzén, radon, só illetve mezőgazdasági tevékenységből adódó szennyeződésekkel kell számolni.

A csecsemőkre különösen veszélyes lehet a "kék betegség"

A nitrát okozta mérgezés neve "kék betegség" vagy methemoglobémia: az elnevezés a nitrátmérgezést szenvedett gyermek bőrének kék elszíneződésére utal. A vízzel a szervezetbe jutott nitrátionok a fiatal csecsemő szervezetében nitritionokká alakulnak, melyek az oxigénnél szorosabban kötődnek a vérbeli hemoglobinhoz, ez pedig akár fulladáshoz is vezethet. Magyarországon a fúrt kutak vizének vizsgálatát az ÁNTSZ Élelmiszer- és Vízvizsgálati laboratóriumai végzik.

Így például egyes területeken arzén, radon, só illetve mezőgazdasági tevékenységből adódó szennyeződésekkel kell számolni. 

A csecsemőkre különösen veszélyes lehet a "kék betegség"

A nitrát okozta mérgezés neve "kék betegség" vagy methemoglobémia: az elnevezés a nitrátmérgezést szenvedett gyermek bőrének kék elszíneződésére utal. A vízzel a szervezetbe jutott nitrátionok a fiatal csecsemő szervezetében nitritionokká alakulnak, melyek az oxigénnél szorosabban kötődnek a vérbeli hemoglobinhoz, ez pedig akár fulladáshoz is vezethet. Magyarországon a fúrt kutak vizének vizsgálatát az ÁNTSZ Élelmiszer- és Vízvizsgálati laboratóriumai végzik.


Forrás: origo.hu