Már Magyarországon is végeznek genetikai vizsgálatokat néhány napos embriókon. A beavatkozást olyan szülők kérhetik, akiknek családjában öröklődő betegség, például vérzékenység fordul elő, és akik mesterséges megtermékenyítései eljárásban vesznek részt. Az embriók ilyen módon történő szelekciója alapvető etikai kérdéseket is felvet.

1978. július 25-ét sok anya ünnepnapként tartja számon a világon. Ekkor született meg Angliában az első baba, Louise Brown, aki édesanyja méhén kívül fogant - ekkortól terjedt el a "lombikbébi" kifejezés is. Az eljárás kidolgozója, Robert Geoffrey Edwards munkásságáért 2010-ben megkapta az orvosi-élettani Nobel-díjat.


Világszerte az újszülöttek 1-2 százaléka születik a mesterséges megtermékenyítési (IVF) módszerrel. A terméketlenségi problémák a párok körülbelül 10 százalékát érintik világszerte. Eddig körülbelül négymillió ember született IVF-kezeléssel a világon, sokuknak már saját gyermekei vannak. Magyarországon tizenkét intézetben foglalkoznak mesterséges megtermékenyítéssel: itthon évente körülbelül kétezer lombikbébi születik. A Nyugat-Európai országokban az újszülöttek 3-4 (Dániában 8-10) százalékát teszik ki a lombikbébik, nálunk ez az arány egyelőre mindössze 1,5 százalék körül van.

Forrás: origo.hu