A patkánykísérletek segítségével végzett kutatás eredménye
szerint a nagy mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás gátolja egy a csont
egészségéért felelős gén működését. Ez az eredmény pedig új távlatokat nyithat
az oszteoporozis (csontritkulás) elleni küzdelemben.
Persze a legegyszerűbb megoldás az alkohol fogyasztás
minimalizálása lenne, de sokan nem képesek lemondani erről az élvezetről. Pedig
korábbi vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a mérsékelt ivás akár még használhat
is csontozatunknak. Egy 2001-ben elvégzett, 200 ezer nő bevonásával végzett
felmérés eredménye szerint a kis mennyiségben fogyasztott alkohol lassítja a
csontok korosodással járó gyengülését.
Erre magyarázatul szolgálhat az a tény, hogy az alkohol növeli
a szervezetben az ösztrogén nevű női nemi hormon koncentrációját, ez a hormon
pedig köztudottan segít a csontok szerkezetének megtartásában.
Ha azonban teljesen absztinens és alkoholos italt nagy
mennyiségben fogyasztó csoportokat hasonlítunk össze, akkor azt találjuk, hogy
a "nagyivók" körében (ez nőknél napi 4, férfiaknál napi 5 pohárnyi
ital elfogyasztását jelenti) 39 százalékkal nagyobb a csonttöréskockázata. Ez
pedig nem csak az alkohol és a gének közötti most felismert kapcsolatból fakad,
hanem abból is, hogy az alkoholizálók körében jellemző elégtelen táplálkozás
miatt nem jut megfelelő mennyiségű ásványi anyag, pl. kalcium, a szervezetükbe,
és körükben lényegesen gyakoribb az elesésből származó baleset is.
Az alkohol és a csontanyagcserét befolyásoló gén működése
közötti összefüggés megismerése minden esetre lehetőséget ad arra, hogy egy
újfajta, célzottabb terápiát jelentő hatóanyag fejlesztésébe kezdjenek a
kutatók.
Forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések