Sokak kedvence a kakaós csiga, melyet azonban nemcsak a boltban
vagy a cukrászdában lehet megvásárolni - otthon készítve is nagyon jó, sőt, még
finomabb is lehet.
Hozzávalók:
- A
tésztához:
- 60 dkg
liszt
- 3 dkg
élesztő
- 2
evőkanál olaj
- egy
csipetnyi só
- 2
evőkanál cukor
- szükség
szerint tej
- A
töltelékhez:
- 5 dkg
vaj
- 5 dkg
margarin
- 3
evőkanál porcukor
- 2 dl
vaníliás cukorral édesített tej
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, majd
összedolgozzuk a liszttel, a sóval és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy
közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletes "szálas"
a tészta, beledolgozzuk az olajat is.
Kilisztezett edényben, liszttel meghintve duplájára
kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Megöntözzük
a megolvasztott vaj és margarin keverékének a felével, meghintjük a kakaós
porcukorral és összesodorjuk, akár a beiglit.
Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és az így
nyert csigákat kivajazott sütőlemezre, szorosan egymás mellé fektetjük.
Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel és a hideg
sütőbe toljuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy a melegedése alatt is keljen még a
csiga.
Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, úgy
sütjük készre. A csigákat tölthetjük kakaós porcukor helyett fahéjas
porcukorral vagy 10 dkg darált dióval összekevert porcukorral is.
Forrás: noitema.hu
0 Megjegyzések