Programajánló - Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén is a
minőségi ételeké és italoké a főszerep, ahol jobbnál jobb borok, mézek, sajtok,
pálinkák, cukrászsütemények, és egyedi ételkülönlegességek, változatos zenei és
gasztroprogramok csalogatják az ország minden részéből a látogatókat május 31.
és június 2. között a Millenáris Parkba.
Kóstold meg Magyarországot!
Az idei OTP Klub Gourmet Fesztiválon a hazai top 50
étteremből már szinte mindenki képviselteti magát, emellett pedig Magyarország
legjobb borászai, cukrászai, gourmet boltjai is jelen lesznek a neves
eseményen. Az érdeklődők végigkóstolhatják az ország legfinomabb étel-remekeit,
anélkül, hogy órákat utaznának egy-egy gasztrokülönlegességért.
Nem csak a testnek, hanem a léleknek is…
A Gourmet-n nem csak a kulináris élvezeteknek hódolhatnak a
látogatók, hiszen a legjobb ételek és italok mellé színes programokkal is
készülnek a rendezők. A Jazzy Rádió Színpadán esténként különleges fellépők
gondoskodnak majd a színvonalas szórakozásról. Pénteken 20 órától a kiváló jazz
énekesnő, Szőke Nikoletta és Quartettje, szombat este pedig a finoman füstös,
bársonyos hangú énekesnő, Gereben Zita és Quartettje varázsolja majd el a
közönséget. Vasárnap este Magyarország első számú Swing & Boogie Show zenekara,
a Group ’N’ Swing gondoskodik a hangulatról.
Tanácsok, praktikák a legjobbaktól
Az OTP Klub Gasztroszínpadán pedig egymást követik majd a
gasztrovilág szakértői, akiktől hasznos tanácsokkal és érdekes praktikákkal
lehetünk gazdagabbak. Például azon három vidéki étterem – a debreceni IKON, a
szegedi Tiszavirág és a veszprémi Chianti – ambíciózus séfje, akik saját
tájegységeik jellegzetességeit mutatják be a galuskán keresztül. A Based on Pig
autonóm kutatócsapatával pedig nagy földieper tesztelésbe kezdhetünk, hiszen a
kis csapat közértből, piacról, illetve őstermelőktől szerez be földiepret,
melyet a közönség bevonásával készülnek tesztelni.
A péntek este folyamán a Michelin-csillagos éttermekben
edződött séf, Joseph Viola (Lyon) igazi francia klasszikust készít, segítségére
Jókúti András, a pâté en croûte testvériség lovagja lesz.
A szombati napon a METRO Nagykereskedelem által meghirdetett
Harmadik Nyílt Lazacbontó bajnokságra
kerül sor, ahol az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a verseny
hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac
filéket szelnie egy norvég lazacból, minél legrövidebb idő alatt. Az elődöntő
és a döntő alapanyagait a METRO Vevőakadémia és a Marine Harvest cég
biztosítja. A METRO nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen és többször
fogyasszanak friss halat, hiszen a hal nemcsak nagyszerű és sokoldalú
alapanyag, hanem egészséges és könnyen el is készíthető. Ennek érdekében a
gasztronómia iránt érdeklődőknek a METRO Vevőakadémia különféle
halgasztronómiai tanfolyamokat is kínál.
A kora délutáni órákban az édességeké lesz a főszerep,
hiszen 14 órától a közönség döntheti el, hogy öt különböző stílusú desszert
közül, egy adott ízkombinációban melyik készüljön el, majd pedig a cupcake
díszítés csínyját-bínyját ismerheti meg a nagyérdemű.
A sütemények után villányi szőlőmag termékek
felhasználásával Gere Andrea és Pauli Zoltán, a Gault&Millau sapkás,
villányi Mandula étterem séfje főz valami finomat, egyben bemutatják a
szőlőmagolaj és a szőlőmagliszt felhasználási lehetőségeit. Az előadás során
egy-két Gere bor kóstolása sem maradhat el.
Jó borokhoz pedig sajt dukál, ezért Sándor Tamás sajtmester
és svájci kollégája, Niklaus Ott beszélgetnek a hazai és a nyugat-európai
sajtkészítésről Nemesvölgyi Attilával, a Sarki Fűszeres képviseletében.
A szombati napon rendhagyó anatómiaóra keretében Gál
Hentesutánzat József a MészárSteakből és Péter Anna, a Táfelspicc rovatvezetője
bebizonyítja, hogy mindenki le tud szépen és szabályosan bontani egy
félsertést, legfeljebb kicsit lassan.
És jöjjön megint az alkohol, Van, aki keserűn szereti címmel
a Boutiq’Bar tulajdonos-bártendere tart előadást az egyre népszerűbb
keserűkről.
Az est zárásaként idén is párbajozik Bíró Lajos és Segal
Viktor, a kérdés már csak az, hogy vajon az előbbi polgárpukkasztó padlizsánja,
vagy az utóbbi egzotikus változata lesz-e idén a befutó.
Vasárnap délután máris hasznos tanácsokkal indul az OTP Klub
Gasztroszínpadának programja, hiszen Lázár Chef, a TV Paprika séf-műsorvezetője
ad tippeket, hogyan lehet a grillezés során még ízletesebb ételeket készíteni.
A Heimann-vendéglátás alapelemeiről Heimann Ágnes és Zoltán
tart bemutatót, ami saját készítésű finomságokat jelent. Köménymagos kifli,
sonka- és szarvas szalámi, valamint Kékfrankos és Bikavér, csak hogy párat
említsünk a kóstolásra szánt finomságokból.
Idén sem maradhatnak el a baristák, a világbajnok
kávémesterek, akiktől most megtudhatjuk, hogy miért kerül szentjánoskenyér a
csészébe, hogy milyen a tökéletes tejhab-öntés illetve hogyan lehet különbséget
tenni a hasonló termőterületről származó kávék között érzékszervi próbával.
A hazai kenyérhelyzetről is informálódhatnak az idei Gourmet
Fesztiválra látogatók, hiszen az OTP Klub Gasztroszínpadán Juhász Mihály
(Jacques Liszt) és Miklós Mihály (Marmorstein) pékmesterektől kaphatnak átfogó
képet magyar kézműves pékségekről és a minőségi alapanyagokról. Természetesen
itt is lehet kóstolni, méghozzá kovászos kenyeret.
A belépőjegy ára 2900 Ft, amely mellé jár egy prémium
minőségű borospohár, a Szent Tamás pincészet Tokaji MÁD Furmint 2012 kóstolója,
a METRO áruház felajánlásával naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín
carpaccio, egy kóstolót Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből, valamint egy csésze
espressot-t, amelyet az ország legjobb baristái készítenek majd el. Az OTP Klub
Gourmet fesztiválon azok, akik OTP Klub kártyával rendelkeznek, 25%-os
kedvezményt kapnak a helyszínen kártyájukkal vásárolt napijegy árából. Emellett a klubosok kártyájuk felmutatásával
az OTP Klub standjánál egy pohár bort kapnak ajándékba.
Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz
arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse
egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a „gulyás”, a
legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár
terrine. A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást
készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Idén
viszont arra kérték a szervezők a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját
kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar
ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon
tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e
hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá. A
rendezvény zárásaként gulyáskóstolóval egybekötött Bocuse d’Or élménybeszámolót
hallgathatunk a „csillagos” Onyx séfjétől Széll Tamástól, és szakmai
vezetőjétől, Hamvas Zoltántól. Váncsa Istvántól pedig megtudhatjuk, hogyan
készül a tibeti gulyása, eközben pedig fellebben a fátyol az igazi gulyás
titkos történetéről is.
Forrás: boraszportal.hu
0 Megjegyzések