Mindenütt jó, de legjobb egy illatos otthonban. Jó, ha már az előszobában megcsap a jellegzetes aroma, amely a biztonságot, a harmóniát jelenti.

Bár természetes alapú illatosító permeteket, gyertyákat, füstölőket készen is lehet vásárolni, igen drágák és hamar el is fogynak. A mi házi aromáink viszont pénztárcabarátok, és kellemes időtöltésnek sem utolsók.

Klasszik fűszeres
Talán ez a legelterjedtebb házilag elkészített illatosító. Előnye, hogy szuperolcsó, hátránya, hogy télen működik leginkább. Szúrj szegfűszeget narancsba, jó gazdagon és az így kapott pettyes narancsokat tedd a radiátorra. Fantasztikus süteményillatot árasztanak.
Tipp: ha nyáron is karácsonyi illatfelhőre vágysz, készítsd el ugyanúgy a narancsokat és tedd a sütőbe őket, úgy, hogy az ajtaját nyitva hagyod. Elég 5 perc, és máris terjeng a szegfűszeges illat.

Mosoda-csoda
Ugye te is szereted a frissen mosott ruhák illatát? Könnyen illatosíthatod otthonod egy kis öblítővel. Ha van otthon spiccnis növénypermeteződ, vagy bármilyen szórófejes flakonod, töltsd meg fele-fele arányban a kedvenc öblítőddel, és vízzel. Spricceld az elegyet a függönyre, a szőnyegre, vagy bármilyen kárpitra. Nem hagy nyomot, csak mennyei illatot.

Illóolajok
Nem kell mást tenned, csak beszerezni egy illatmécsest és pár illóolajat. Szerencsére ezek az olajok igen kedvező áron kaphatók, 250-400 forint egy üvegcse. Ha nincs illatmécsesed, megteszi az is, ha párologtatod: tálkába vizet teszel, belecseppented a kívánt olajat. Persze így nem olyan intenzív, de mégis érezni fogod az illatfelhőket. Ezek az esszenciák nem csak finom illatot kölcsönöznek a lakásodnak, de kedvező élettani hatásokkal is bírnak. Stresszoldásra, fáradtságra is kiválóak. 

De melyik olaj mire jó?
Stresszoldás: fenyő, rózsafa, narancsvirág, citromfű, levendula, geránium;
levegőtisztítás: bergamott, eukaliptusz, levendula, fenyő;
frissítő, fáradtságleküzdő: citrom, mandarin, rozmaring, borsmenta;
édesség utáni vágy leküzdése: vanília;
dohányszag ellen: gyömbér és lime keverék.

Kedvedre kísérletezhetsz az aromák keverésével, lehet, hogy pont egy véletlen folyamán éred el, hogy otthonod saját, semmihez sem hasonló illatot kapjon!

Fűszernövényes főzet
Nagyon intenzív és kertet idéző illatot adnak a fűszernövények. Lehet kapni speciális égetőkosarat, amit csak meg kell tömni a friss fűszernövényekkel, de ha nincs ilyened, simán tedd fel a tűzhelyre egy kisebb lábost fél liter vízzel, majd bevagdosás után hajítsd bele a kívánt fűszereket. Hagyd a tűzön, és hamarosan elindul az illatfelleg. Friss bazsalikommal, oregánóval nyári mediterrán hangulatot varázsolhatsz.

Le a dohányszaggal!
Az egyik legmakacsabb, legkellemetlenebb szag. Ha nem akarod lakásodat lepukkant eszpresszóvá avanzsálni, van egy remek tippünk: Vásárolj 200-300 grammnyi eukaliptuszlevelet a bioboltban. Otthon tedd egy csattal lezárható üvegbe, és öntsd nyakon egy liter 20 %-os ecetsavval. Tartsd hűvös, sötét helyen, és amikor a füstszag megjelenik számolj le vele. Vegyél ki néhány evőkanállal a kotyvalékból, melegítsd fel, és az így kapott forró főzetet tedd a lakás füstös részére.

Forrás: stylemagazin.hu