gardonyiimages
Ünnepi gálaműsorral nyílt meg a Gárdonyi Géza író születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév április 27-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Budapesten. Az országszerte több városban zajló rendezvénysorozatot a PIM mellett az egri vármúzeum, valamint Gárdony városa irányítja.
Tárlatokkal, prózai és zenés darabokkal, valamint egy, az író életművét bemutató vándorkiállítással várja az érdeklődőket a Gárdonyi Géza Emlékév, amelyet az Egri csillagok szerzője halálának 90., és születésének 150. évfordulója alkalmából rendeznek. A programsorozat, amely az egri Dobó István Vármúzeumban 2012 októberében megnyílt kiállítással vette kezdetét, ünnepi megnyitóját pedig április 27-én, a PIM-ben tartották. Az országszerte több városban zajló rendezvénysorozatot a PIM mellett az egri vármúzeum, valamint Gárdony városa irányítja. „Gárdonyi Géza műveit bármikor vesszük elő és olvassuk újra, a legnagyobb írók közt fogjuk őt számon tartani” - mondta megnyitó beszédében L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.  Erdei Péterné, Gárdony alpolgármestere a számos program mellett felhívta a figyelmet a nem rég felújított Gárdonyi Géza szülőházában zajló emlékkiállításra, amely a PIM „A láthatatlan ember arcai” című kiállításának anyagából készült, emellett az egri vár rönkfából épített kicsinyített mása is megtalálható a tárlatban.

A szervezők nem csupán egy évre tervezik az emlékezést. Amellett, hogy kérik Eger Északi városrészének átnevezését Gárdonyi Géza lakóteleppé, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesülettel együttműködve felújítják Gárdonyi síremlékét, valamint kezdeményezik a Gárdonyi-emlékház kertjének rehabilitációját, és az Emlékmúzeum szomszédságában lévő épület múzeumi, közösségi célú hasznosítását.

Az emlékév augusztus 2-ára és 3-ára tartogatja a legnagyobb eseményt: az országos méretű, Gárdonyban zajló születésnapi ünnepélyt.  Itt Rönkvár-beli játékok és a Velencei-tavi Galéria könyvillusztrációkból rendezett kiállítása várja az érdeklődőket, akik Gárdonyi tortájából is kóstolhatnak. A kétnapos programot Gárdony város önkormányzatával együttműködve a Zsongó Bárka Egyesület szervezi további civil szervezetek bevonásával.A Gárdonyi emlékévet a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja, az összeg kétharmadát Eger használhatja fel.

forrás: kultura.hu