Egy-egy napra már beköszöntött a tavasz, de a tél még nem
adja meg magát. Erre a hétre még sajnos hideg várható, de aztán már
bizakodhatunk. Tyúkocskáim már jelzik a jó időt, igaz azt nem tudom, hogy
végleg beköszönt-e a tavasz, vagy csak átmenetileg.
Akinek vannak tyúkjai az biztos megfigyelte már, hogy a
tojás mennyisége mennyire hasonló görbét ír le az időjárással, egy hét
eltolódásnál. Nekem 10 tyúkom van és a melegedés előtt kb. egy héttel 1/3-al
többet tojnak. Ez igaz fordítva is, a
hideg idő beköszönte előtt egy héttel visszaesik a tojásmennyiség. De nem
akarok nagyon elkalandozni.
Időjelző tyúkocskák
Visszatérve a növényvilágba. Érdeklődve figyelem, hogy a
növények hogyan reagálna erre a nem szokványos időjárásra. A hagymás virágok
mindent elkövetnek, hogy mielőbb virágozhassanak. A császárkorona pl. szinte
bonszáj méretű az előző évekhez képest. Alig éri el a 10 centimétert és már
pattanásra kész bimbó van a tetején. Tavaly ilyenkor már 20 centi fölött volt,
és még mindig nem láttam rajta a virágot. Mért teszik ezt? Érzik, hogy
kedvezőtlen az idő, és mielőbb biztosítani akarják a magképzést, magérést
azért, hogy fajukat fenn tudják tartani.
Többen biztos megmosolyogtok a fentiek miatt, pedig a
természet közeli, vagy biokertészkedésben nagyon fontos, hogy együtt éljünk a
termesztett növényekkel, ismerjük azt, hogy mit miért tesznek, így tudjuk
igazán segíteni őket. A témánk azonban most nem ez, hanem a tavaszi vetés.
Március eleji jó időben sokan már nemcsak a téli romokat
takarították el a kertből, hanem a metszés után ásót, gereblyét ragadva a
vetésig is elmerészkedtek. Talán igazuk volt, talán nem. Ezt majd a termés
fogja igazolni. De, hogy mi is lehet a háttérben, ami miatt kétséget
fogalmaztam meg, az a következő.
Az biztos, hogy vannak hidegtűrő növények, amik alacsony
hőfokon is jól fejlődnek, hidegben is egyenletesen csíráznak, kelnek, de a
túlzott hideg nekik sem kedvez. A túl korai vetéssel a kertész mindig
kockázatot vállal. Lehet, hogy a kelésig enyhe marad az idő, de ha a pici
csírát éri egy sokk, ami a korai vetés esetén többnyire hidegsokk, akkor
elpusztul. Ekkor hiába való volt a vetés. A kelés hiányos, melynek okát hajlamosak
vagyunk a rossz minőségű vetőmagban keresni, pedig az esetek túlnyomó részében
mi vagyunk a vétkesek, a vetés során elkövetett technológia hibával.
Egy picit megállok a vetőmagnál. Nem akarom védeni a vetőmag
előállítók becsületét, de szerencsére ritka az átverés. A turpisságot többnyire
a kereskedők követik el azzal, hogy lejárt, vagy lejárati időhöz közeli
vetőmagot adnak el. A bajt tovább tetézik azzal, hogy a vetőmagokat olyan
körülmények között tárolják, ami önmagában is rontja a csírázóképességet. Túl
nedves, túl hideg, esetleg túl meleg tűző napos körülmények, még a jól
csomagolt magokra is komoly hatással van. A nagyon olcsó magok csomagolása is
sokkal gyengébb, mint a drágább magoké.
Mit tehetünk, hogy jó magot vegyünk?
Először is azt
tanácsolnám, hogy kerüljük a gyanúsan olcsó magokat. Az olcsó önmagában nem
jelent rosszat. Olcsó lehet attól is, hogy hazai előállítású, de legfőképp a
mennyiség, a csomagolás, és a magkezelés számít azonos fajtájú vetőmagok
esetén. Vannak nagyon extra fajtájú vetőmagok, de ezek többnyire csak kiemelt
szakkereskedésekben kaphatók. Ezek a magok többnyire ellenállók betegségekre,
kártevőknek, sokkal nagyobb termésmennyiségre képesek, termésük valamiben
kitűnik a többitől, kevésbé érzékenyek a külső környezeti tényezőkre. Sok
esetben érdemes ilyen magokra áldozni. Egyszóval hasonlítsuk össze az árakat,
és ne vegyük meg azt, ami először az utunkba akad.
Nézzük meg
alaposan a csomagolást. Legyen sértetlen, ne látszódjanak rajta ázási nyomok. A
csomagoláson fel van tüntetve a csomagolás ideje, és a szavatossági idő. Ebből
láthatjuk, hogy friss-e a mag, vagy éppen tavalyi, de még szavatossági időn
belüli.
Próbáljunk
megbízható helyen magot vásárolni, ott, ahol még hasznos tanáccsal is el tudnak
látni bennünket.
Ha megfelelő körültekintéssel vásárolunk magot, akkor már
csak a vetésre kell nagyon odafigyelnünk az eredményes keléshez. Kis kitérő
után vissza a vetéshez.
A túl korai vetés másik rejtett hibája a csírázás, és a
kezdeti növekedés biológiájában keresendő. A mag a növényeknél nem más, mint a
túlélés záloga, ezért mindent elkövetnek, hogy magjukat felvértezzék a hosszú
túlélésre, és a kezdeti növekedés sikerére. A pici magba belezsúfolnak
apait-anyait. Olyan ez, mint az atomreaktor, egy pici térben hatalmas energia.
(Nem véletlen, hogy a növényi magok kiválóak emberi fogyasztásra, de vajon mi
az, ami még a magoktól is egészségesebb? Igen. Mindenki egy emberként vágta rá
a helyes választ: "A csírák". Pont azért, mert a csírában már
visszaalakulnak a raktározott anyagok, az ember számára azonnal felvehető és
hasznosítható energiává.) De, hogy tudja ezt megtenni a növény? Úgy, hogy olyan
vegyületekké alakítja át az energiát, információt, ami kis helyen nagy
mennyiséget képes tárolni. keményítők, vitaminok, egyes fehérjék stb.
formájában.
Csírázáskor, vagy már előtte ezeknek az anyagoknak vissza
kell alakulniuk olyan formára, ami a pici növényeket táplálja mindaddig, amíg
ki nem alakul annyi levél és gyökér, hogy fedezni tudja a növekedés
energiaigényét. Ez az átalakulás bonyolult biokémia folyamatok láncolata, amibe
most részletesen elmerülünk. Látom sokan a szívetekhez nyúltatok
ijedtségetekben. Nem kell félni, csak vicc volt. :) Viszont azt még egy
hobbikertésznek is tudnia kell, hogy ezek a folyamtok, csak megfelelő külső
körülmények hatására indulnak be és maradnak fenn.
Mik ezek a külső körülmények?
víz,
fény,
oxigén,
hőmérséklet,
és amit a könyvek
ritkán hoznak, de attól még nagyon fontos, a mag környezetében lévő egyéb vegyi
anyagok, amik a csírázást segítik, vagy gátolják. Ezek az anyagok származhatnak
az ember által előállított szintetikus vegyületekből, mint pl. csírázást gátló
gyomirtó szerektől, de származhatnak növényi anyagok lebomlásának végtermékéből
is. Ki mire gondol most? Igen, nagyon helyes, mindenki jól tudja, pl. a dió
levelének bomlása során talajba került vegyület. De származhatnak élő növény
által kibocsátott vegyületekből is. Ezek a növények rossz szomszédjai egymásnak.
Forás: családinet.hu
0 Megjegyzések