A tavaszi hagymásokat ősz elején, a nyári virágzásúakat tavasz elején, az ősszel virágzókat nyár elején ültetjük. Virágágyakban és tartóedényben egyaránt jól nevelhetők.

Virághagyma-állományunk növelésének legegyszerűbb módja, ha kiemeljük a töveket, és a hagymákat szétosztjuk. Akkor is fontos néhány évenként kiszedni és elosztani a töveket, ha nem akarunk több hagymát nyerni, mivel az évekig változatlanul hagyott tövek túlzsúfolttá válnak, és virágzásuk rohamosan csökken.

Az ültetés menete:

- Emeljük ki villával a hagymacsomót. A hagymáktól biztonságos távolságban szúrjuk a földbe a villát, nyomjuk alájuk, és emeljük ki őket. Ha túlságosan közel szúrunk a földbe, megsérthetjük a hagymákat.

- A hagymák gyakran csak egy szilárd földlabdával együtt jönnek ki. Óvatosan rázzuk le a földet a gyökerekről, majd finoman húzzuk szét a hagymákat.

- Távolítsuk el az elhalt növényrészeket a hagymákról. Ha a levelek már visszahúzódtak, azok maradványait is szedjük le. Ellenőrizzük a hagymákat, a sérülteket vagy betegeket dobjuk el.

- Ültetőlapáttal egyenként is eldughatjuk a hagymákat, de nagyobb fészket is készíthetünk számukra a földben. A hagymások jobban mutatnak csoportba ültetve.

- A hagymákat nagyságuk két-háromszorosát kitevő mélységben ültetjük el, egymástól méretük kétszeresét kitevő távolságban. Húzzuk rájuk a földet, hogy egyenesen álljanak.

- Amikor befedtük a hagymákat, finoman nyomogassuk le a földet a gereblye hátával, majd óvatosan újra gereblyézzük át a felszínt. Öntözzük meg alaposan a területet.

Általános szabály: a hagymák és gumók megfelelő ültetési mélysége nagyjából megegyezik saját méretük két-háromszorosával.

Forrás: stop.hu