Talán még soha nem volt annyi kullancs hazánkban, mint az idei évben. A súlyos betegségeket terjesztő vérszívók már nemcsak az erdőkben, lakott területeken kívül támadnak, de akár a közvetlen környezetünkben is előfordulhatnak.

A Lyme-kóros beteg megfelelő antibiotikumos kezelés esetén akár hosszú évtizedeken át élhet tünetmentesen. Ugyanakkor ez ellen a betegség ellen nincs védekezés, csakis a megelőzés, amit viszont úgy tudunk elérni, ha a szabadban való tartózkodás után tüzetesen átnézzük magunkat.

- A kullancsok alapvetően kétféle betegséget terjesztenek, az egyik a Lyme-kór, a másik a kullancs encephalitis, vagyis a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, amely megelőzhető védőoltással.

A kullancscsípés esetén az a legjobb védekezés, ha mielőbb eltávolítjuk a bőrünkbe kapaszkodott élősködőt. A kullancs ugyanis először szív, s bár a szájszerve tartalmazza a fertőzést okozó baktériumokat, e stádiumban még nincs baj. A problémát az okozhatja, ha a kullancs már visszaürít a gazdatestbe. Ez többek között olyankor fordulhat el, ha már sokat "evett", ha ingerlik, vagy ha összenyomják a potrohát. Ezért semmiképpen sem szabad a kullancsot piszkálni, helyette egy gyors, határozott mozdulattal el kell távolítani a bőrünkből. 

Erre akár egy kés is kiváló eszköz lehet, amit végighúzunk a testfelületünkön, ezáltal valósággal leborotválva a kullancsot. Az sem probléma, ha egy kis kitindarab a bőrünkben marad, az ugyanis kilökődik. A csipesszel óvatosan bánjunk, mert ha nem megfelelő annak a kialakítása, akkor a kullancs potrohát összenyomhatja. Ma már nem hiányozhat egyetlen házi patikából sem a kullancskanál, amivel könnyen el lehet távolítani a bőrünkbe kapaszkodott kullancsot.

Forrás: stop.hu