A rövid főzőtanfolyamoknak is akár hosszútávú hatásai lehetnek az egészségesebb táplálkozására, derült ki egy új skót tanulmányból.

A kormányzati támogatással létrehozott skóciai főzőtanfolyam résztvevői egy felmérés szerint egy évvel a tanfolyam után is sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, miközben jóval kevesebb előrecsomagolt, gyári élelmiszert vásároltak, ráadásul a résztvevők magabiztosabbá váltak az egyszerűbb ételek elkészítésében. A Glasgow-i Egyetem kutatói szerint a korábban megszerzett ismereteket felfrissítő utólagos tanfolyamok a kedvező hatást még jobban meg tudnák hosszabbítani. 

A skót tanulmány óvodáskorú gyerekek szülei számára fenntartott, 4-8 hétig tartó főzőtanfolyamok résztvevőit vizsgálta. A tanfolyamokon a szülők elsajátíthatták a háztartási gazdálkodás és a tápanyagismeretek alapjait, valamint megtanulhatták néhány egyszerűbb étel elkészítését.A közvetlenül a tanfolyam befejezésekor kitöltött kérdőívek alapján világosan látszott, hogy a résztvevők magabiztosabban mozogtak a konyhában, rutinosan készítették el az egyszerű ételeket és szívesen próbáltak ki új recepteket is, derült ki a Public Health Nutrition című közegészségügyi szakfolyóirat tanulmányából.

A Glasgow-i Egyetem kutatói azonban sokkal inkább a tanfolyamok hosszútávú hatásaira voltak kíváncsiak, ezért egy évvel később megismételték a felméréseket. A 44 megkérdezett résztvevő egy évvel a főzőtanfolyam elvégzése után is meglehetős magabiztossággal követte az egyszerű receptek utasításait és használta a főzéshez szükséges alapvető hozzávalókat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a résztvevők sokkal kevesebb előrecsomagolt készételt vásároltak, miközben sokkal több zöldséget, gyümölcsöt és alapvetően egészséges ételt fogyasztottak, mint a tanfolyam elvégzése előtt, összegezte a felmérés eredményeit Dr. Ada Garcia, a tanulmány vezetője.

Forrás: news.kertvarazsmagazin.hu