Van egy zárt tér, ami pontosan tükrözi belső világodat, ez pedig az otthonod. Bútoraid, személyes tárgyaid, azok elrendezése szimbolikus leképezése annak, aki vagy. Lakóteredben még a lelki blokkjaid is megjelennek képekben…

A térben lelkünk egyfajta lenyomatot képez, ezért egy szakavatott térpszichológiai tanácsadó számára a lakás gyakorlatilag egy beszélő tér. Rengeteg információ kiolvasható ebből a „virtuális fotókiállításból”, amit otthonunknak nevezünk, hiszen érzelmi megéléseinkkel, gondolatainkkal „teleírjuk” a lakásunkat, csak éppen tárgyak, formák, színek formájában.

„Az otthonunk a lelkünk kivetülése – mondja Kenéz Tünde, a térpszichológia kitalálója és megalkotója. – Minden, amivel körülvesszük magunkat, ami történik velünk, amit látunk, hallunk, minden emberi kapcsolatunk is szimbólum. Az otthonunkban a színek, a formák, az anyagok, a bútorok mind rólunk árulkodnak, de éppúgy a szobák közötti kapcsolat is. Leképeződnek azok a belső, lelki folyamatok, amelyekkel éppen dolgunk van, éppen ezért egy térdiagnózissal az elakadások, blokkok is feltárhatók. A térpszichológia tulajdonképpen magát az életet nevezi Tér-nek, és az embert a Tér középpontjának. Egy történet, két ember kommunikációja, vagy bármilyen életjelenség is pontosan »olvasható« szimbolikus nyelven, ahogy egy kép, egy látvány, egy lakókörnyezet is. Amennyiben egy lakókörnyezet a vizsgálat tárgya, akkor a tanácsadás egy térdiagnózissal, a térben megjelenő jelképek értelmezésével kezdődik.” 

Tükröm, tükröm…

A fürdőszoba otthonunk azon része, ahol a bennünk élő női kép jelenik meg, akár férfi, akár nő otthonáról van szó. Itt mutatkozik meg az, hogy milyen a nőiséggel a viszonyunk, mennyire fogadjuk el önmagunkat, mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben, mennyire tudjuk szabadon megélni a szerelmet, elfogadni a szeretetet. „Ha egy nő fürdőszobája túlságosan sarkos, kocka, ha a hideg színek uralkodnak benne, ha kevés benne a díszítő elem, akkor ez utalhat egyfajta visszafogottságra, a női energiák beszabályozott működtetésére, jelenthet távolságtartást is, de az is előfordulhat, hogy ez a nő önként vagy kényszerből, de férfiszerepbe kényszerül. Vagy például, ha a zöld szín van túlsúlyban, akkor ez utalhat arra, hogy épp egy a nőiességgel kapcsolatos gyógyulási folyamatot élsz meg. Hogy mikor melyik értelmezés igaz, azt a többi helyiség szimbolikája pontosítja, és ez oda-vissza is értendő.”

A konyha a gondoskodásról és édesanyánkkal való kapcsolatunkról ad felvilágosítást. Itt megmutatkozik, hogyan tudunk törődni önmagunkkal és másokkal. „Ha megfelelően működik bennünk ez a terület, akkor meleg színeket, virágokat, fűszereket, élet teli képet látunk. A nagyon »élére vasalt« konyhák gyakran utalnak egyfajta túlzott megfelelési kényszerre és az érzelmi közelségtől való félelemre.” 

Férfikép a térben

A nappali a férfi státuszát fejezi ki a házban. Itt szintén a térbeosztás, a színek, formák, anyagok, minták, tárgyak adják az elemzéshez a támpontot. „Amikor egy olyan nappalit látok, amely tágas, levegős, és nyitott kapcsolatban van a konyhával, ott általában jól áramlik a házastársak között az energia. Támogatják egymást és minden problémát meg tudnak beszélni. Ha azonban túlzsúfolt ez a helység, akkor a családfő nem kap otthon elég teret, figyelmet. Előfordulhat, hogy sok a fém, a kő, a nyers, vakolatlan felület, ebben az esetben a férfi úgy érezheti, ő több szeretetet ad, mint amennyit kap.

A térdiagnózis minden tárgyat és jelenséget szimbólumként értékel, azt azonban nem lehet állítani, hogy egy fal két tér között vagy egy-egy szín mindig mindenütt ugyanazt jelenti, mert ezeket mindig csak a rendszer és az adott lakás egészében szabad értelmezni. Ha az ember megérti ennek a látásmódnak a lényegét, akkor egyszerre megszólal a tér, amelyben élünk, és megértjük az üzenetét, ami minden esetben segítő, az ott élők érzelmi elakadását mutatja meg, amit így már könnyebb feldolgozni.”

Tedd ide, tedd oda! De tudatosan!

A térdiagnózis után egy life coaching típusú probléma feltáró beszélgetés és egy személyre szabott tanácsadás következik, ahol megtudhatjuk, hogy milyen külső és belső változtatásokra van szükség ahhoz, hogy elérjük a pozitív változásokat. „Mivel tudatalattink újra meg újra »elolvassa« azokat az üzeneteket, melyeket gondolatainkkal, érzelmeinkkel kivetítünk önmagunkból, ezért a lakás térenergiája tartóssá teheti lelkiállapotainkat. Éppen ezért néhány kulcshelyen végrehajtott változtatás kimozdíthat bennünket elakadásainkból, egyúttal a tudatosított lelki-szellemi akadályok feloldását is segíti, mert a megváltozott térenergia a lelkünkre is kihat.

A térpszichológia módszere mindig személyre szabott, nincsenek szigorú szabályai, hogy minek hol és hogyan kell lennie. Gyógyító ereje abban rejlik, hogy a környezetben leképeződött tudattalan folyamatainkat tudatosítjuk, ami egyfajta mély, belső megértést ad. Ezáltal elindul egy belső változás, ami hozzásegít az önfelvállaláshoz, hogy kimondjunk addig kimondhatatlannak hitt dolgokat, új döntéseket hozzunk. A térben létrehozott változtatás pedig támogató energiaként járul hozzá a belső változáshoz az »ahogy kint, úgy bent« ősi igazság elve alapján.” 

A térpszichológia egy önismereti út

„A térpszichológia önismereti, emberismereti, szimbológiai módszer, nem csupán egy környezetet alakító dolog. Fejleszti a tiszta figyelmet, az intuíciót, az empátiát, az analógiás látásmódot, a segítői kapcsolatra való alkalmasságot is. Bármilyen munkaterületen dolgozó ember számára megkönnyíti az emberi kapcsolatok működtetését, a helyzetek felismerését és a megoldásukat, mert ha ismerjük a szimbolikus jelentéstartalmakat, a valóságot látjuk. A térpszichológia módszerében, oktatási anyagában ötvöztem a tanult ismereteimet a keleti országokban tett szakrális utazásaim során szerzett tapasztalataimmal, saját belső átalakulásom felismeréseivel. A módszer megtanulható, valójában egy újfajta látásmód, kommunikációs mód fejlődik ki a hallgatókban, miközben egy mély, belső átalakuláson is átmennek a képzés során.”

Forrás: nlcafe.hu