A nyár beköszöntével válogathatunk a jobbnál jobb
gyümölcsökben: nagy szemű eper, málna, ribizli, ropogós cseresznye, lédús
dinnye kínálja magát. Vannak azonban jó néhányan, akik büntetlenül szinte rá
sem nézhetnek egyik-másik finomságra...
"Újság hasamba, hideglelés pokolba"
Ez a réges-régi, talán még a középkorból származó kis rigmus
egyfajta ráolvasásként hangozhatott el annak idején. Skandálói ezzel szerették
volna elűzni a friss, abban az évben először kóstolt, újdonságnak számító
ételféleségek, gyümölcsök élvezetekor esetleg rájuk törő rosszullétet,
ártalmakat. Ennek a sajátságos népi gyógymódnak a hatékonysága persze
legalábbis kétséges, de azt jelzi, hogy elődeinknek is meggyűlt a baja olykor
az emésztőrendszerükkel, ha egy-egy sóvárogva várt finomságból túl korán, túl
sokat találtak enni, vagy ha, pechjükre, a szervezetük az adott ételféleségre
túlérzékenységgel reagált.
Túlérzékenységet, vagyis közkeletű szóval allergiát ugyanis
egyes ételféleségek, köztük gyümölcsök is kiválthatnak. Az allergia a szervezet
immunrendszerének téves működése: bizonyos anyagokat a védőrendszer ártalmasnak
ítél meg és ellenanyag, immunglobulin E (IgE) termelésébe kezd ellenük. Ez az
ellenanyag a vérrel a szervezet bármely részébe eljuthat, így nemcsak a kiváltó
anyaggal való találkozás helyén (adott esetben az emésztőrendszerben) idézhet
elő reakciókat, hanem más szervekben (bőrön vagy légutakon) is.
A táplálékallergia nem ritka, különösen gyermekkorban
viszonylag gyakori. Minden tizedik gyermeket érint, de legnagyobb részük
úgymond kinövi: a felnőttek között már csak egy-két százalékos az előfordulása.
Jelentkezhet gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, bőr- és idegrendszeri
tünetekkel, sőt a beteg az ún. anafilaxiás sokk esetén akár életveszélyes
állapotba is kerülhet. A panaszokat kiváltó élelmiszer sokféle lehet,
leggyakoribb a tej-, a tojás-, a liszt-, a szójaallergia, a gyümölcsök között
pedig a mogyoró, a dió, a cseresznye, a sárgabarack, a citrusfélék, a kivi, a
banán, a datolya és az apró magvas gyümölcsök (szamóca, eper, szeder, áfonya,
málna) okoznak a legnagyobb számban túlérzékenységet.
Halálos rágcsák?
Az amerikai földimogyoró hamar elterjedt Európa-szerte, így
hazánkban is, pörkölve, sózva, natúr állapotban vagy édességnek feldolgozva
egyaránt. Ugyanakkor vannak, akik számára súlyos, akár halálos veszély forrása
ez a finomság, amely az egyik legerősebb allergén az élelmiszerek között. Az
arra érzékenyeknél súlyos reakciókat vált ki, sőt, heves anafilaxiás rohamot,
sokkot is előidézhet. Ráadásul ez azon allergének közé tartozik, amellyel
szembeni érzékenység többnyire nem múlik el több éves megvonás után és
felnőttkorban sem.
Az érintetteknek vigyázniuk kell, hogy egyetlen morzsája se
kerüljön a szervezetükbe. Számukra segítség az a figyelmeztetés, amelyet
gyakran láthatunk a különböző édesipari termékeken: "a készítmény
nyomokban mogyorót tartalmazhat" vagy "a terméket előállítása mogyorót
is felhasználó üzemben történt" vagy hasonlók. Anafilaxiára kell gondolni,
ha valakinek hirtelen csalánkiütések jelennek meg a bőrén, a szeme és az ajka
bedagad, ájulás környékezi vagy el is veszti az eszméletét, nehezen lélegzik,
fullad. Ez egy súlyos, életveszélyes állapot, ilyen esetekben azonnali orvosi
segítségre van szükség.
Mintha csalánban járna...
Az élelmiszer-allergia leggyakoribb tünete az úgynevezett
csalánkiütés, amikor a bőrön váratlanul kiemelkedő, piros, dudoros foltok
jelennek meg, heveny fájdalmat és viszketést okozva. Olykor csak rövid ideig
tartanak a tünetek, máskor elhúzódó kellemetlenséget okoznak. Előfordul
úgynevezett álallergia esetében is, például gyomorrontás, vagyis a nem
tökéletes emésztés kísérőjelenségeként, amikor a táplálékból vérbe szívódnak
nem teljesen feldolgozott részecskék is. Ezek a szervezet számára idegen
anyagok átmenetileg allergiás tüneteket okozhatnak olyanoknál is, akik
egyébként nem szenvednek ilyen túlérzékenységben.
Az allergiához hasonló tüneteket, heves reakciókat,
csalánkiütést válthatnak ki azok az anyagok, közöttük élelmiszerek is,
amelyeknek magas a hisztamintartalmuk. Ilyenek például egyes gyógyszerek,
élelmiszer-adalékanyagok, tengeri halak, érett sajtok, a pácolt vagy füstölt
sertéshúsok, a csokoládék, a zöldségek, a gyümölcsök közül pedig a szója, a
spenót, hüvelyes zöldségek, a savanyú káposzta, a paradicsom, az eper, a mák, a
mogyoró, az egzotikus gyümölcsök közül a papaya, az ananász, az avokádó, a
banán. A hisztamin maga is kiválthatja az allergiás reakciót, illetve
felerősíti azt.
Parlagfű-allergiás? Csínján a dinnyével!
Furcsa, de igaz: gyakran előfordul, hogy bizonyos
pollenallergiákban szenvedők tüneteit váratlanul, a virágzás időszakán kívül
fellobbantja egy egészen más hatás, például valamilyen gyümölcs fogyasztása. Jó
tudni, mire kell vigyáznia annak, aki valamilyen túlérzékenységben szenved,
hogy elkerülhesse ezt a jelenséget, az ún. allergiás keresztallergiát. Ezekben
az esetekben ugyanis a szervezet immunrendszere a két különböző, de hasonló
szerkezetű allergént azonosként ismeri fel és ugyanúgy reagál rá.
A keresztallergia okozza azt a megdöbbentő helyzetet, ami
meglehetősen gyakran előfordul, hogy azoknál, akik a parlagfű pollenjére
allergiásak, a görög- vagy sárgadinnye fogyasztása heves szénanáthás tüneteket
vált ki anélkül, hogy a parlagfű pollenjét belélegezték volna. Hasonló
következménye lehet a számukra más kobakosok, például a tök és a cukkini,
uborka fogyasztásának is. A kora tavasszal virágzó fák (például a nyír és az éger)
pollenjére érzékenyek jól teszik, ha vigyáznak a csonthéjas gyümölcsökkel, mert
például a mogyoró, a dió és a mandula, a cseresznye, a meggy és a szilva, a
barackfélék is fellobbanthatják az allergiájukat.
Nemcsak légúti panaszokat okozhat a keresztreakció, hanem
kiválthatja az ún. orális allergia szindrómát (OAS-t) is, ami a szájüreg és a
torok nyálkahártyáinak, az ajkaknak és a nyelvnek a duzzanatával, kellemetlen
viszketéssel jár. Rendszertanilag rokon anyagok (például a fűpollenre
érzékenyeknek a búza, a rozs, vagy a földimogyoróra allergiások számára a dió,
a mogyoró), de egymástól igen távol álló tényezők is előidézhetik (így például
a latex-allergiásoknak a banán, a gesztenye, a citrusfélék). A keresztallergiás
hatásokat legbiztosabban az azt kiváltó élelmiszer fogyasztásának kerülésével
előzhetjük meg.
Forrás: hazipatika.hu
0 Megjegyzések