A régi német néphit szerint a bodzában lakott
a parasztudvar jó szelleme, amely megvédte a családot a veszélytől, tűztől és
minden bajtól. Eszmei értéke helyett ma már inkább virágjában és bogyójában
található értékes anyagok miatt van fontos szerepe mint a gyógyászatban, mint a
hétköznapi életben, főként a táplálkozásban.A növény egyik gyógyhatású része a
virágzata, amely flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), szaponinokat,
fahéjsav-származékokat, némi illóolajat és nyálkaanyagokat tartalmaz.
Termésében (bodzabogyó) C-vitamin, A-vitamin, szerves gyümölcssavak, cukrok,
antocián-festékek valamint flavonoidok is találhatók.A bodza virágját
sokféleképpen tudjuk hasznosítani. Legismertebb formája a bodzatea, amely
hurut-, illetve meghűléses megbetegedések esetén kiváló izzasztókén és
immunerősítőként hat. Ezen kívül nyugtató, és vizelethajtó teakeverékeknek is
fontos alkotója lehet.A bodzavirágtea vértisztításban és köhögéscsillapításban
is jó szolgálatot tehet, ha megfelelő erősségűre készítjük.
A nyári hőségben
roppant közkedvelt a bodzalimonádé is (sima limonádéba néhány jól megmosott
virágot), ami nem csak különlegessé teszi kedvenc nyári frissítőnket, de
egészségesebbé is.Nem csak a bodza virágából, de leveléből is készíthetünk
teát, amely cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat,
A-provitamint tartalmaz. Ezek az összetevők igen hatásosak reumás bántalmak
ellen, emellett izzasztónak, lázcsillapítónak és vizelethajtónak is használják,
valamint koszorúér-betegségben szenvedőknél előforduló légszomj csillapítására
is alkalmas.A friss bodzabogyó legnépszerűbb felhasználási módja a bodzaszörp
és a lekvár, ami remek fegyver a székrekedés ellen. Ezen kívül álmatlanság,
migrén és fájdalmas ideggyulladások elleni harcban is nagy segítségünkre lehet
a termésből készült főzet.
Azonban vigyáznunk kell, hashajtó hatása miatt nyersen nem
érdemes sokat fogyasztanunk a termésből. Más gyümölcsökkel, például szilvával
vagy körtével kellemes gyógyhatású kompótot készíthetünk belőle, egyes
vidékeken pedig bor-, és pálinkafőzésre is használják.Ez az apró fehér virágú
növény, amely szinte bárhol megtalálható pláne vidéken lépten-nyomon
belebotlunk egy-egy bodzabokorba szinte minden része megállja a helyét akár
gyógynövényként, akár különleges csemegék alapanyagaként, de természetes
színezőanyagként is, ízesítőként is igen elismert. Alkalmazzuk hát bátran, hogy
étrendünket színesebbé varázsoljuk és betegségeink alternatív gyógymódjaként
egyaránt!
Forrás: napidoktor.hu
0 Megjegyzések