A tavaszi fáradtság kiváló apropó arra, hogy kiseperjük a szervezetünkből az oda nem illő dolgokat, és testi-lelki nagytakarításba fogjunk. Csak rá kell jönnünk arra, hogy magunkat ismerve az alábbi tisztítókúrák közül melyik módszerrel próbálkozzunk.

Zöldségleves
A diétás zöldségleves a fogyni vágyók körében is kedvenc, hiszen minél többet eszik belőle, annál gyorsabban fogy. Ennek oka, hogy olyan zöldségekből készül, amelyek nagyrészt ballasztanyagokat tartalmaznak, nehezen bonthatók le, így a szervezet már az emésztéshez több energiát használ, mint amit a táplálékból hasznosítani tud. Ha elég forró és kicsit csípős a leves, az anyagcserét is gyorsítja.

Burgonyakúra
A sótlan, káliumban gazdag burgonyának vízelvonó hatása van. A krumplidiéta mellett gyorsan átáll a szervezet, ezért alkalmas többek közt szigorúbb böjtkúrák be-, illetve levezetésére. A burgonya zsiradék, tej és só nélkül, a legkülönbözőbb módokon elkészítve, minden mennyiségben fogyasztható. A vízelvonás előnye az erős savtalanító hatás. Olyan sikerek érhetők el vele, mint egy hosszú diétával. 

Barna rizses napok
A kúra öt napja alatt hasonló a táplálékbevitel, mint a burgonyakúránál. A (barna) rizs olyan élelem, amely hatékonyan fedezi a napi energiaszükségletet, így még a kúra elején sem érezzük fáradtnak magunkat. Emellett előnye még, hogy rátapad a bél falára és magával görgeti a lerakódott salakanyagokat, így a beleket is hatékonyan tisztítja a mérgektől.

Mayr-kúra
Célja az emésztőrendszer nyugalomba helyezése, megtisztítása és helyreállítása, amely a tej-zsemle diétán, a keserűvizes beöntésen és hasmasszázson kívül az alapos rágás újratanulásával érhető el. Drasztikus módszer, az első két hétben csak gyógytea és zöldségleves fogyasztható, amely hashajtással és emésztésserkentő hasmasszázzsal egészül ki. A kúra második felében szikkasztott zsemlét és tejet is lehet fogyasztani.

Himalaya sós fürdő
Harminc perc Himalaya sós fürdő egy háromnapos kemény böjtnek felel meg. Az ozmózis útján a méreganyagok felszabadulnak, az ásványi anyagok a bőrön át felszívódnak. A fürdő savtalanít és kiegyensúlyozza a bőr pH-értékét. Akkor érhető el a legjobb eredmény, ha a fürdőt holdciklus változáskor vesszük. A test ilyenkor éri el gyógyulási potenciálja csúcspontját, és saját energiaáramlása is aktiválódik.

Olajos öblögetés
Reggeli előtt egy evőkanálnyi napraforgóolaj, 15-20 másodperc öblögetés, majd köpje ki a levet. A távozó olaj színe fehérre, tejes kinézetűre változik. Ezzel a módszerrel rengeteget tehet a fejfájás, gyomorpanaszok, bőr- és bélbetegségek, fogfájás, trombózis ellen. Laborvizsgálatok kimutatták, hogy a "megrágott" olajban magas koncentrációban találhatók nehézfémek. Ennek oka, hogy a száj nyálkahártyája alkalmas a méreganyagok kivezetésére.

Szauna
A forró levegő hatására kitágulnak a hajszálerek, és a bőrön keresztül távoznak a méreganyagok, amelyet illóolajokkal, intenzív bőrmasszázzsal, illetve a hőmérséklet szabályozásával lehet fokozni. Mindeközben kiváló stresszoldó hatása is van a célzott izzadásnak.

Forrás: stop.hu