Tizennyolc érmet, benne hat aranyat szereztek a magyar versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupán. A vasárnapi záró napon Vajda Attila (C-1 5000 m) és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros (női C-2 500 m) tudott nyerni, a négy ezüstérem mellé (második lett az olimpiai bajnok női kajaknégyes) két bronzérem jutott. A 65 fős magyar mamutküldöttség 52 egységet alkotott, mind a 26 versenyszámban két magyar hajó indult. Folytatás ugyancsak Szegeden, a szezon első válogatóján.
A női kajaknégyes ezüstérmes lett (Fotó: Oroszi Beáta)



NŐI K-4 500 M
A nap első A-döntőjében az olimpiai bajnok négyest a hajóban tudó A-egységünk (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina) a lengyelek mögött, a fehéroroszok előtt lett második. Már féltávnál ez volt a sorrend, és a mieink ugyan indítottak, ám a lengyelek – ellentétben velünk – hajrázni is tudtak. Fazekas-Zur megfázásos betegsége nem javult, sőt, így már az is dicséretére szólt, hogy egyáltalán elrajtolhatott a hajó. A fiatal B-kvartettnek (Szabó Petra, Lucz Dóra, Nagy Flóra, Farkasdi Ramóna) még nagyon magasan volt a léc, kilencedik lett.

 NYILATKOZATOK
„Váratlanul ért a rajt, hiszen még nem álltam be rendesen, de ettől függetlenül nagyon jól sikerült ez a döntő. Az egész eddigi hétvégi teljesítményemmel elégedett vagyok” – mondta  Lantos Ádám.
„Jó érzés, nagyon. Erőt ad ez az eredmény ahhoz, hogy még keményebben dolgozzak, és remélem, jövőre már dobogós eredménnyel tudjuk felhívni magunkra a figyelmet” – mondta Tótka Sándor.
„Meglepően jól sikerült ez a pálya, örülök, hogy ilyen jó formában vagyok. Talán a szerencsének is köszönhető ez az eredmény,  ami nagy önbizalmat ad a válogató előtt” – mondta Vasbányai Henrik.
„Gyors pálya volt, és nagyszerű érzés, hogy ilyen mezőnyben tudtam ezüstérmet nyerni. A végén nagyon tekertem, csak sajnos nem úgy jött ki a lépés, hogy egy jó berúgással legyőzzem Wallace-t” – mondta Dombvári Bence.
„Örültünk, hogy végre csapathajóba ülhettünk, hiszen ez a verseny színesítette a felkészülésünket. Nem volt tökéletes ez a pálya, de nem is volt olyan rossz, mint amennyire az első pályáink lenni szoktak. Nagyon más ritmusban érkeztünk ehhez a futamhoz, Dana és Kriszta, ráadásul utóbbi betegen, tulajdonképpen végig versenyezte a vk-t, míg nekünk kettőnknek csak itt volt feladatunk, ez a különbség érződött rajtunk” – mondta Szabó Gabriella.„Nem tudom, hol és hogyan betegedtem meg, lehet, hogy az utazás miatti átállás fogott ki rajtam, de eddig erre nem volt példa. Sajnálom, hogy ez a vk most csak így sikerült, de ígérem, már a válogatóra is jobb leszek. Aggodalomra nincs ok, hiszen ez a szezon első versenye volt” – mondta Fazekas-Zur Krisztina.
„Márciusban műtötték a térdemet, több szalagom is elszakadt, így nem a legjobb körülmények között telt el a tavasz. Dávidnak ősszel volt bokaszalag szakadása, vagyis van mit behoznunk. Ettől függetlenül jónak érzem a teljesítményünket, még a sebességen van mit javítani, de jó úton haladunk” – mondta Kadler Viktor.
FÉRFI K-1 500 M
A fiatal Dombvári Bence jött ugyan az élmezőnnyel, de 250 m-nél még csak a negyedik helyen „bujkált”, aztán nagyot hajrázott, így célfotóval szorult a második helyre az ausztrál olimpiai bajnok – Pekingben nyert ebben a versenyszámban –, Ken Wallace mögé. Szalai Tamás a C-döntőben 2. lett.

FÉRFI C-1 500 M
Vasbányai Henrik
 folytatta jó vk-szereplését, és meggyőző hajrá után, szoros befutóban dobogós helyen zárt: harmadik lett a Kolonics-emlékversenyen. Alkalmi páros társa, Mike Róbert nem tudott érdemben beleszólni az éremcsatába, a hetedik helyen ért célba.

FÉRFI K-1 200 M
Nem jutott érem a két magyar ígéretnek: az ifjúsági olimpiai bajnok Tótka Sándor negyedik, a londoni olimpia pontszerzője,Dudás Miklós az ötödik lett. A győzelmet a bombaformában lapátoló ecuadori César de Cesare szerezte meg, két sprintspecialista, a britek olimpiai bajnoka, Edward McKeever, valamint a lengyelek világbajnoka, Piotr Siemionowski előtt.

FÉRFI C-1 200 M
Lantos Ádám
 messze távolból követve az érmeseket ötödikként ért célba. Horváth Gábor a B-döntőben 5. lett.

NŐI K-1 200 M
Vad Ninetta
 egy ideig tudta tartani a lépést a leggyorsabb riválisokkal, Kozák Danutának ellentétben nem volt erre esélye – eleve nem az erőssége a rajt –, előbbi ötödik, utóbbi kilencedik lett.

FÉRFI K-2 200 M
Egyik magyar egység sem jutott be az A-döntőbe, így a középdöntőt követően a B-fináléban újfent összecsaphatott egymással a Kadler Viktor, Hérics Dániel és a Sík Márton, Beé István kettős. Szombaton 4. és 6., ezúttal 2. és 4. helyen végeztek, tehát Kadlerék kétszer is jobbnak bizonyultak ellenfelüknél, két héttel a válogató előtt ez lehet irányt adó is. Kár, hogy ez a honi rivalizálás kevés egy olimpiai szám A-döntőjéhez.

FÉRFI C-2 200 M
A Lantos Ádám, Nagy Péter
 páros negyedik,a Horváth Gábor, Bozsik Attila kettős ötödik lett. Utóbbiak messze voltak előbbiektől, viszont Lantosék minimális különbséggel maradtak le a dobogó alsó fokáról.

NŐI K-2 200 M
Fiatal egységeinknek nem sikerült érmet szerezniük: a Hagymási Réka, Tóth Dzsenifer páros a hetedik, a Szilvásy Nóra, Szabó Petra kettős a nyolcadik helyen érkezett.

NŐI C-1 200 M
Sokat kellett várni az újabb magyar éremre, amely végül egy újabb ezüst lett: Takács Kincső egyre meggyőzőbb ebben a fiatal szakágban. Lakatos Zsanett is becsülettel megküzdött a negyedik helyéért: a célban az utolsó húzásánál beborult a vízbe.
FÉRFI K-2 500 M
Kugler Attila és Schenk Áron
 párosa egy pillanatig sem volt csatában a dobogóért, a mezőny hátsó felében jött, és végül hetedik lett. A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin egység a B-döntőben második helyen végzett.

FÉRFI C-2 500 M
Többet, sokkal többet vártunk a két magyar döntőstől, már csak a dicső hagyományok végett is. Ezzel szemben a nyolcadik és a kilencedik helyen értek be a mieink. Viola Viktor és Bodonyi András kettőse legyőzte az olimpiai kvalifikációt tavaly nüánsszal elbukó Korisánszky fivéreket,Pétert és Dávidot.

NŐI C-2 500 M
Sokat vártunk a nap első magyar aranyérmére, amely végül a 13. – szerencsét hozó – vasárnapi fináléban született meg: Lakatos Zsanett és Takács Kincső párosa végig stabil tempóban haladva másfél hajót adott a második orosz duónak, amelyet favoritnak hihettünk, és amelytől ők is tartottak egy picit. De nem annyira, hogy ne „szúrjanak” oda.

FÉRFI C-1 5000 M (11 induló)
A női K-2 1000 m-es szám után újabb kettős magyar siker született! Peking két kenus hőse közül az egyesben öt éve olimpiai bajnoki címet szerző Vajda Attila végig bátor iramot választva tulajdonképpen csak saját magával versenyzett, és bő negyed körrel (44 mp) előzte meg Kiss Tamást. A csepeliek párosban olimpiai bronzérmes kenusa a táv harmadáig egy négyfős üldözőboly élén evezett, aztán meglépett tőlük, és taktikus evezéssel – leginkább arra összpontosított, hogy riválisai ne jöjjenek „lőtávolon” belülre – olyan meggyőzően előzte meg őket (közel 15 mp), mint amennyire ő kapott szegedi sporttársától.
NŐI K-1 5000 M (11 induló)
Jó kis küzdelmet hozott a verseny, magyar főszereplővel. Bara Alexandra ugyan hamar lemaradt és jelentős hátrányt kapott – végül ötödik lett –, azonban a rutinos Csay Renáta egy négyfős boly oszlopos tagjaként meg tudott lépni. Felváltva farvizeztek a felek, akik a kanyarokban rendre megküzdöttek egymással a pozíciókért, majd az utolsó körhöz érve a brit Louisa Sawers, az új-zélandi Teneale Hatton és Csay megindította a hosszú hajrát. A szintén brit Lani Belcher ezt már nem bírta a követni. A fáradt trió a végén még visszafogott sprintet is bemutatott, a befutó sorrendje brit, új-zélandi, magyar lett.
FÉRFI K-1 5000 M (22 induló)
A fehérorosz, dán, argentin, szlovén kvartett gyorsan meglépett a mezőnytől, és egymás között meccselve döntött a végső sorrendtől – amely végül ez lett –, utánuk jelentős hátránnyal Noé Milán ötödikként, Gere Bálint hatodikként ért célba.

A SZEGEDI VK ÖSSZES MAGYAR EREDMÉNYE
VersenyszámNévHelyezésEdzőEgyesület
K-15000Gere Bálint6. Szilárdi KatalinÉpítők MDKC
  Noé Milán5. Babella LászlóVáci Hajó SE
 1000Gere Bálint7. Szilárdi KatalinÉpítők MDKC
  Szalai Tamás9. Kiss IstvánG4S Honvéd
 500Szalai TamásC-döntő 2. Kiss IstvánG4S Honvéd
  Dombvári Bence2. Kiss IstvánG4S Honvéd
 200Dudás Miklós5. Pál ZoltánBomba AVSE
  Tótka Sándor4.Kovács GáborKőrös Kajak SE
      
K-21000Dombi Rudolf1. Szilárdi KatalinÉpítők MDKC
  Kökény Roland Kiss IstvánEsztergomi Kajak-Kenu SE
 1000Bozsik GáborB-döntő 6. Hüvös ViktorEDF Démász Szeged
  Császár Gergely Hüvös ViktorEDF Démász Szeged
 500Schenk Áron7. Fábián LászlónéVasas SC
  Kugler Attila Fábián LászlónéVasas SC
 500Hufnágel TiborB-döntő 2.  Kiss IstvánG4S Honvéd
  Ceiner Benjámin Kiss IstvánG4S Honvéd
 200Sík Márton B-döntő 4.  Hüvös ViktorEDF Démász Szeged
  Beé István Hüvös ViktorG4S Honvéd
 200Kadler ViktorB-döntő 2. Tokár KrisztiánGraboplast Győr
  Hérics Dávid Tokár KrisztiánGraboplast Győr
      
K-41000Kammerer Zoltán2. Fábián LászlónéGraboplast Győr
  Tóth Dávid Fábián LászlónéVasas SC
  Kulifai Tamás Fábián LászlónéVasas SC
  Pauman Dániel Fábián LászlónéVasas SC
K-41000Noé Bálintnem jutott be a döntőbe Babella LászlóVáci Hajó SE
  Noé Milán Babella LászlóVáci Hajó SE
  Kovács Attila Sztanity LászlóGraboplast Győr
  Csontos Csaba Kiss IstvánG4S Honvéd
      
 Versenyszám Név EdzőEgyesület
C-1 5000Vajda Attila1. Vécsi ViktorEDF Démász Szeged
  Kiss Tamás2. Ludasi RóbertCsepeli KKE
 1000Vajda Attila2. Vécsi ViktorEDF Démász Szeged
  Varga Dávid4. Szabados KrisztiánGraboplast Győr
 500Mike Róbert7. Oláh TamásKSI SE
  Vasbányai Henrik3. Oláh TamásKSI SE
 200Horváth Gábor B-döntő 5.Vécsi ViktorEDF Démász Szeged
  Lantos Ádám 5.Szabados KrisztiánGraboplast Győr
      
C-21000Mike Róbert 1.Oláh TamásKSI SE
  Vasbányai Henrik Varga Zsolt-Oláh TamásBKV
 1000Szabó Gábor8. Kása FerencEDF Démász Szeged
  Forgó Christopher Kása FerencEDF Démász Szeged
 500Korisánszky Péter9. Ludasi RóbertCsepeli KKE
  Korisánszky Dávid Ludasi RóbertCsepeli KKE
 500Viola Viktor8.Slisz BélaDiósgyőri KKC
  Bodonyi András Slisz BélaDiósgyőri KKC
 200Horváth Gábor5. Vécsi ViktorEDF Démász Szeged
  Bozsik Attila Vécsi Viktor-Solymár LászlóEDF Démász Szeged
 200Lantos Ádám4.Szabados KrisztiánGraboplast Győr
  Nagy Péter Fazekas TiborGraboplast Győr
      
C-41000Kiss Tamás2. Ludasi RóbertCsepeli KKE
  Vasbányai Henrik Oláh TamásKSI SE
  Sáfrán Mihály Ludasi RóbertÉpítők MDKC
  Sarudi Pál Erdős AttilaÉpítők MDKC
 1000Devecseri Ádám3. Szabados KrisztiánDunaferr
  Vass András Hubik AndrásDunaferr
  Nagy Péter Fazekas TiborGraboplast Győr
  Androkity Marcell Ludasi RóbertCsepeli KKE
      
VersenyszámNévHelyezésEdzőEgyesület
NK-15000Csay Renáta3. Sztanity LászlóGraboplast Győr
  Bara Alexandra5. Mórocz IstvánKSI SE
 1000Medveczky Erikanem állt rajthoz a döntőben Kákai BettinaKDSE
  Bara Alexandra8.Mórocz IstvánKSI SE
 500Kozák Danuta3. Somogyi BélaUTE
  Fazekas KrisztinaB-döntő 8. Rami ZurGraboplast Győr
 200Kozák Danuta9. Somogyi BélaUTE
  Vad Ninetta5. Mórocz IstvánKSI SE
      
NK-21000Hagymási Réka1. Makrai CsabaMAFC
  Horváth Alexandra Kovács LászlóEDF Démász Szeged
 1000Szilvásy Nóra2.Ceglédi GáborMezőgép SE
  Szabó Petra Ceglédi GáborMezőgép SE
 500Kárász Anna1. Kovács László 
  Vad Ninetta Mórocz IstvánKSI SE
 500Nagy FlóraB-döntő 6. Takács TiborCsepeli KKE
  Lucz Dóra Rasztotzky JánosDunakeszi 
 200Szilvásy Nóra8. Ceglédi GáborMezőgép SE
  Szabó Petra Ceglédi GáborMezőgép SE
 200Hagymási Réka7. Makrai CsabaMAFC
  Tóth Dzsenifer Mórocz IstvánKSI SE
      
NK-4500Szabó Gabriella2. Csipes FerencG4S Honvéd
  Kozák Danuta Somogyi BélaUTE
  Kovács Katalin Csipes FerencG4S Honvéd
  Fazekas-Zur Krisztina Rami ZurGraboplast Győr
NK-4500Nagy Flóra9. Takács TiborCsepeli KKE
  Szabó Petra Ceglédi GáborMezőgép SE
  Farkasdi Ramóna Fazekas TiborGraboplast Győr
  Lucz Dóra Rasztotzky JánosDunakeszi 
NC-1200Takács Kincső2. Szabados KrisztiánGraboplast Győr
  Lakatos Zsanett4. Szabados KrisztiánGraboplast Győr
      
NC-2500Takács Kincső 1.Szabados KrisztiánGraboplast Győr
  Lakatos Zsanett Szabados KrisztiánGraboplast Győr
Forrás: nemzetisport.hu