Ha ügyelsz a táplálkozásodra, visszaforgathatod az idő kerekét! Hiszen igazságot rejt a közmondás: az vagy, amit megeszel.

Most megismerheted azokat a bőrszépítő ételeket, amelyek segítségével akár éveket is letagadhatsz valódi életkorodból.

A bőr az egyik legérzékenyebb szervünk, amely minden külső hatásra azonnal reagál, és sajnos nem felejt. Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stresszel teli hétköznapok ráncok, pigmentfoltok, elszíneződések és hegek formájában mind nyomot hagynak rajta.

Bár bizonyos elváltozások csak kozmetológiai eljárásokkal orvosolhatók, a ráncok és a pigmentfoltok ellen a bevitt tápanyagokkal is könnyen védekezhetsz. Ez a módszer tudatosságot igényel, viszont megéri a fáradozást, mert hosszú távú eredményekkel kecsegtet. Bőröd huszonnyolc naponként megújul, így akár már egyhavi tudatos táplálkozással is csökkentheted a ráncaidat, és egyenletesebbé teheted bőrszínedet.

Halhússal a sima bőrért

A nyugat-európai országok lakosságához képest mi meglepően kevés halat fogyasztunk. Ez részben az áhított tenger hiányával, részben a magyaros konyha fogásaival magyarázható. Ha szeretnél megszabadulni mély ráncaidtól, változtatnod kell! A halhús értékes omega-3 zsírsavai segítenek fiatalos külsőd megőrzésében. Ezt a hatóanyagot szervezeted magától képtelen előállítani, ezért csakis táplálékaidból pótolhatod. Az omega-3 zsírsav fogyasztásával javul bőrsejtjeid állapota, ezáltal sokkal simább és feszesebb arc tekint majd vissza rád a tükörből.
A rendszeres halfogyasztás jó fegyver a magas koleszterinszint ellen is. Az omega-3 zsírsavak megemelik a pozitív HDL-koleszterin szintjét a szervezetben, ami megakadályozza az ártó LDL-szint megemelkedését, ezáltal csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.
Ha teheted, fogyassz heti háromszor halas fogást, amely készülhet akár tonhalból, lazacból, pisztrángból vagy heringből. Ha inkább a tenger gyümölcseit kedveled, a rák és a polip is megfelelő bőrszépítő tápanyagként.

Töltsd fel magad antioxidánsokkal!

A káros sejtelváltozások legfőbb ellenségei az antioxidánsokban gazdag ételek, amelyekkel kívül-belül regenerálhatod a tested. Az antioxidánsok harcba szállnak a szabad gyökökkel, amelyek ártanak a sejtmembránoknak, ha nem teszel, illetve „eszel” ellenük. Legfőbb antioxidáns-források a gyümölcsök és zöldségek, amelyekkel nemcsak bőröd állapotán javíthatsz, hanem testsúlyodat is kordában tarthatod. Ajánlott, hogy minden étkezésedet egészítsd ki zöldséggel vagy gyümölccsel, így biztos lehetsz benne, hogy méregtelenítő folyamataid beindulnak, és anyagcseréd is felgyorsul.

Még egy ok
Az antioxidánsokkal teli étrend megerősíti védekezőképességed is, ami különösen fontos az őszi influenzajárvány időszakában. E tápanyagok segítségével memóriádat is felfrissíthetedt.

Különösen javasolt a piros bogyós gyümölcsök (áfonya, málna, eper) fogyasztása, hiszen ezek helyreállítják bőrsejtjeid kollagéntartalmát. Az élénksárga zöldségekkel (sütőtök, sárgarépa) és gyümölcsökkel (narancs, mandarin, grépfrút) pótolhatod tested béta-karotin- és likopinigényét, így visszakapod arcbőröd üde ragyogását.

Fogyassz rostokat!

A magas rosttartalmú ételek garantáltan jó hatással lesznek bőröd állapotára: elősegítheted velük tested méregtelenítésének beindulását, így megszabadulhatsz a kellemetlen bőrhibáktól, az apró pattanásoktól, és csökkentheted ráncaid mélységét is. A rostok igazi nagytakarítást végeznek bélrendszeredben: eltüntetik bélfalaidról a káros salakanyagokat, így az értékes tápanyagok is könnyebben felszívódnak. A rostdús táplálkozás mellett naponta legalább két liter folyadékot igyál meg, így megelőzheted a rostok okozta puffadást.
A rostdús ételek közül a következőket illeszd be étrendedbe: barna rizs, árpa, köles, zabkása, lencse, bab, teljes kiőrlésű durumtészta, alma és körte.
A rostokkal való méregtelenítés után javasolt heti egyszer bőrradírt alkalmazni, amely eltünteti az elhalt hámsejteket, így bőröd még üdébb, ragyogóbb lesz.

Joghurt: az egészséges bőr titka

A joghurtok a legjobb kalciumpótlók bőröd számára: arcodról eltüntetheted velük a kimerültség jeleit, és biztosíthatod a bőrsejtek megújulását. A joghurtok „szimpatikus” baktériumai rendbe teszik megterhelt bélflórádat és emésztőrendszeredet, és regenerálják a bőröd. Ha kiűzöd szervezetedből a káros anyagokat, és emésztésed javul, a bőröd is meghálálja a törődést. A joghurtok magas kalciumtartalmuk révén megerősítik bőröd szerkezetét, így ellenállóbb lesz a külső hatásokkal szemben.

A natúrjoghurt és a kaukázusi kefir egyaránt képes visszaadni bőröd feszességét, akár még kívülről, pakolásként is alkalmazható.

Ha tejallergiában szenvedsz, a füge és a szójabab fogyasztásával pótolhatod tested kalciumigényét.

Forrás: otvenentul.hu