Van néhány olyan hely a környezetedben, amiről nem is gondolnád, hogy baktériumok százai vagy ezrei telepednek rajta.

A ruháid

A levetett ruhákban például a szinte mindannyiunk bőrén megtalálható, bőrfertőzéseket okozó és a tüdőgyulladást is terjesztő Staphylococcus aureus is előfordul, és az E. coli baktérium is gyakori vendég a szennyes tartóban. Bizonyos szakemberek szerint az egyetlen módja annak, hogy ezek elpusztuljanak, hogy legalább 40 fokon mossuk ki a ruhákat, és olyan mosószerrel, ami fehérítőt is tartalmaz.

A vadi új fogkeféd

Egy 2011-es tanulmány szerint a bontatlan fogkefék is számos baci birtokosai. A megvizsgált fogkefék közül több mint a fele tartalmazott valamilyen baktériumot. Ez ijesztő! Hogy került oda?!

A saját ágyad

A beágyazás elhanyagolása a kutatók szerint tulajdonképpen segíthet megőrizni az egészségünket. Egy átlagos ágyban akár 1,5 millió poratka is tanyázhat. Az alig egy milliméter hosszúságú rovarok az elhalt emberi bőrt fogyasztják, és olyan allergén anyagokat termelnek, amelyeket alvás közben belélegzünk. Az elfoglalt ágyban létrejövő meleg, nyirkos környezet ideális élettér az élőlények számára, de túlélésük nehezebbé válik, amikor megfogyatkozik a nedvesség. (napidoktor)

A bőröd

A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található. Több mint száz fajta baktérium tenyészhet a bőrünk felületén.

A mobilod

Egy telefonon akár tízszer annyi gyomor-bélrendszeri betegséget okozó baktérium található, mint egy átlagos WC ülőkéjén. Mivel az emberek a szájukhoz tartják a telefonjukat, sőt gyakran másoknak is kölcsönadják, emiatt a baktériumok könnyen megtelepedhetnek és elszaporodhatnak a készülék felületén. Bár elektromos készülékről van szó, néha nem árt egy antibakteriális kendővel fertőtleníteni alkalom adtán.

Forrás: newsee.hu