A felnőtt lakosság közel fele (48 százalék) leggyakrabban
vasárnap este hét és tíz között esik kísértésbe, hogy valamilyen
ropogtatnivalót vagy süteményt tömjön magába. További 29 százalék saját
bevallása szerint szintén vasárnap, a három és öt óra közti időszakban adja fel
rövid időre gondosan összeállított diétás étrendjét egy kis nassolás kedvéért.
A hétköznapok közül a hétfő az, amikor a legtöbb, zsírban és
cukorban gazdag ételt fogyasztjuk. Egy 750 ember részvételével készült felmérés
tanúsága szerint a túlevés a legtöbb esetben vacsora közben vagy közvetlenül
vacsora után fordul elő. A túlevés ebben az esetben egy-egy étkezés után plusz
két nassolnivaló elfogyasztását jelentette. A vizsgálatok szerint a munkahelyi
problémákkal kapcsolatos túlevés esetében a résztvevők 65 százaléka nyúlt a
süteményestál felé, ha épp rossz napja volt az irodában.
"A 'zsírórák' hatalmas gondot jelenthetnek a
diétázóknak. Ezek azok az időszakok, amikor az emberek különösen hajlamosak
engedni a kísértésnek és a nassolnivalóknak" - nyilatkozta a Forza nevű
étrend-kiegészítőket gyártó cég képviselője, Lee Smith.
A vizsgálati eredmények szerint a legtöbben vacsora közben
eszik túl magukat (65 százalék). Ezt követi az uzsonna (22 százalék), az ebéd
(16 százalék), valamint a reggeli (3 százalék). A kényelmi evők harmada (34
százalék) az étkezés befejeztével még további két adag nassolnivalót (chips,
keksz, sütemény, csokoládé) töm magába. Minden ötödik megkérdezett azonban még
ennél is több, három adag nasit fogyaszt el, 17 százalékuk viszont csak egy
adag édességet engedélyez magának. 11 százalék 4-5 adag nassolnivalót tüntet el
egy-egy étkezés után, 8 százalék pedig még ennél is többet.
Az étkezési szakértők szerint a kényelmi evés nagyrészt a
kedélyállapot-ingadozásnak köszönhető. A legtöbben ugyanis munkahelyi
problémáik elől menekülnek az evésbe. Úgy tűnik, az első étkezés kihagyása is
növelheti a nassolás esélyét, mivel a most megkérdezettek 41 százaléka saját
bevallása szerint az esetek nagy többségében nem reggelizik. A vizsgálatok
szerint a reggelit kihagyók 36 százaléka éjszaka pótolja a reggeli
ételmennyiséget. További gondot jelenthet, ha az irodai dolgozók az asztaluknál
fogyasztják el az ebédet, mivel ez arra ösztönözheti őket, hogy később többet
egyenek.
"Fontos tisztában lenni vele, hogy mikor vagyunk a
leginkább sebezhetőek a túlevés szempontjából, mivel így jobban oda tudunk
figyelni étkezési szokásainkra" - összegezte Smith.
Forrás: newsee.hu
0 Megjegyzések