NE BÍZZ SENKIBEN.

Alan Watt filozófus szerint „A mitosz egy olyan kép, ami alapján a világ értelmét keressük.” Lehet, hogy igaza van, de az is igaz, hogy a világ nagyon sokszor értelmetlen dolgok elé állít minket. Adam Savage és Jamie Hyneman, a Discovery Csatorna „Állítólag” című műsorában ezeket a dolgokat kutatja.

11 évad és több mint 230 epizód. Ennyi részen keresztül mutatta be a csapat a nézőknek, hogy a városi legendákban vajon mennyi igazság rejlik. A bátor „mítoszvadászok” most elmesélik nektek is, hogy miért éri meg szkeptikusnak lenni!

Men’s Health: A mítoszok olyan dolgokat, amiket szeretnénk elhinni, vagy legalább próbáljuk. Mi értelme kitalálni őket?

Andy Savage: Már az ősi civilizációk tele voltak olyan dolgokkal, amikre az emberek keresték a megoldásokat. A fennmaradt sztorikon keresztül ismerhettük meg mi is ezeket, de az igazságot sokszor ők sem tudták meg, ahogy még más sem. Itt jövünk mi a képbe. Az emberek imádják a régi, eltúlzott dolgokkal szórakoztatni egymást

MH: Szkeptikusnak mondjátok magatokat?

Savage: Határozottan

Jamie Hyneman: Legtöbbször igen.

MH: Ez egy alapvető követelmény a tudósok körében?

Hyneman: Egyáltalán nem gondolom így. Szerintem, amíg valaki érdeklődik a dolgok iránt, addig bátran lehet szkeptikus. Elég azt átgondolnod, hogy mennyi igaznak hitt dologról tudtad meg, hogy téves, míg felnőttél. Az egyedüli oka annak, hogy tudunk repülni és számítógépeket használunk az emberek kíváncsisága.

MH: Van olyan legenda, ami máshogy sült el, mint hittétek?

Savage: Ez körülbelül hetente megtörténik velünk. Az érzékeink és meggyőződéseink nagyon gyakran cserbenhagynak minket. Egyszer azt vizsgáltuk, hogy letakart szemekkel, instrukciókat hallgatva, vagy részegen tud-e jobban vezetni az ember. Felbéreltünk egy vak srácot, hogy üljön a volán mögé és kiderült, hogy jobban vezet, mint mi bármelyikünk. A kísérlet vége persze az lett, hogy Jamie részegen fetrengett a hátsó ülésen és irányította a vak férfit. Amire azonban nem számítottunk az volt, hogy Jamie részeg instrukciói miatt a sofőr is úgy vezetett, mint aki be van rúgva.

MH: A műsor egyik érdekessége még a kettőtök közti testvéries barátság, ami nélkül talán ilyen sikeresen nem is tudnátok együtt dolgozni.

Savage: Van erre egy vicces párhuzamunk. Két barátunk úgy írja le a kapcsolatukat, hogy „két srác, aki egy mosodát nyitott együtt.” A mi kapcsolatunk is ehhez hasonló. Gyakran nem értünk egyet és vannak konfliktusaink, de tiszteljük egymást.

Hyneman: Igen, a tisztelet és az őszinteség a titok nyitja. Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk a másikat elviselni, akkor a munkát is szüneteltetjük.

MH: Mire várhatunk a következő szezonoktól?

Savage: Jamie megpróbál majd a vízen motorozni, aztán van egy repülős mítoszunk is. Halloweenkor pedig egy zombis különkiadást is bemutatunk. Lesz mit nézni, amiatt nem aggódunk.

Forrás: http://menshealth.hu