Ha munkát keresel, és már az állásinterjúnál tartasz, fellépéseddel és egy őszinte mosollyal mindenkit levehetsz a lábáról. De mivel lehet még pluszpontokat begyűjteni?

Jól összeállított álláspályázatoknál mindenki az áttekinthető, eddigi tapasztalatokat kiemelő önéletrajzból, velős motivációs levélből és esetleg a diploma fénymásolatából összeállított „csomagra” gondol. Az internet korszakában – multimédiás eszközökkel körülvéve – azonban a fentieken kívül is van lehetőséged a bemutatkozásra - írja a sueddeutsche.de.

Csapó! Miért ne filmeznéd le magad? „Persze nem lehet – és nem is szabad – minden típusú állásra videóval jelentkezni, de azoknál a pozícióknál, amelyeknél a karizma és az önkifejezési képesség különösen fontos, jól jöhet a mozgóképes bemutatkozás” – meséli Ina Rogge személyzeti tanácsadó a Nyugat-Euróbában egyre jobban elterjedő pályázati módszerről.

Az álláskeresés során végül is arról van szó, hogyan tudsz a sok jelentkező tömegéből kitűnni és erősségeidet kellőképpen hangsúlyozni. Emellett vonzó külsődet is bevetheted, de nem hivalkodó formában. „A jelentkezők közül válogató személyzetisek munkája nem más, mint a tű megtalálása abban a bizonyos szénakazalban” – részletezi Rogge. „Egy jól átgondolt, megszerkesztett és professzionálisan kivitelezett videós jelentkezés megmutatja, hogy a pályázó mennyire komolyan veszi feladatát – jelen esetben az álláskeresést, de a később az elnyert pozíciót – és a siker elérése érdekében kreativ eszközöket és plusz energiákat is mozgósít.

Emellett az első benyomást, amely mint tudjuk nagyon fontos, nem a személyes találkozón teszi, hanem az átlag jelentkezőhöz képest jóval korábban. Az ilyen bemutatkozáson egy mosoly, a hanghordozás, vagy a mimika által számos személyiségvonás felismerhető.

Olyan megpályázott munkakörök esetében, amelyeknél az ügyfelekkel való kapcsolattartás személyes jellegű, a videós jelentkezéssel az önéletrajzod némely hiányosságát is elfedheted: ha nem vonultathatsz fel tekintélyes listát eddigi tapasztalataidról, így ellensúlyozhatod azt.


Amennyiben nincs digitális videókamerád, egy jobb minőségű webkamerával is rögzítheted az előzetesen kitalált snittekt, amelyeket aztán az internetről ingyenesen is letölthető , egyszerűbb vágóprogramok segítségével illeszthetsz össze. „A kamera viszont könyörtelen” – hívja fel a figyelmet Bettina Angeler, hamburgi kommunikációs tanácsadó – „mindent megmutat, amit csak megmutathat, semmit nem takar el. Ha a munkakereső nem biztos a mozgókép kivitelezésének tökéletességében, ne kísérletezgessen! „Gagyi”, komolytalan, vagy technikailag nem tökéletes felvétellel csak lejáratja magát.”