A bársonyos bőr csodás adottság, de mondhatjuk eredménynek is. Vonzza a tekintetet, szimpatikussá tesz, segíti az ismerkedést.Kialakulásának azonban végtelenül sok feltétele van, és míg a szerencséseknek ezért semmit sem kell tenni, mások nagyon is megdolgoznak érte. Egyre többünknek kerül munkájába a szép arcbőre. De megéri megdolgozni érte!

Vigyázzunk rá!

A feltételek közül, amelyek a ragyogó bőrhöz szükségesek, sokszor azt sem teljesítjük, ami tőlünk függ. Sok egyéb mellett lényeges például a bőrt éltető táplálkozás, az egészséges emésztés, a tökéletes felszívódás, a levegő tisztasága, páratartalma, pozitív és negatív elektrontöltésének aránya, a napfürdőzés egészségőrző módja, valamint az aktív pihenés és a pihentető alvás. Talán csak mindezek után következik a bőr (típusának megfelelő) tisztán tartása és ápolása.  

Az egészséges bőr enyhén savas, faggyú és verejték keveréke, a savköpeny védi az ártó mikroorganizmusok ellen. Az elhalt keratin sejtek alkotta felhám folyamatosan hámlik, így 7–10 hetente a teljes bőrfelület megújul. A bőr mélyebb rétegeiből származó, fölfelé nyomuló új sejtek kerülnek a felszínre, ez a rózsás hamvas bőr. A hámlási folyamat sajnos lelassul, s egyidejűleg az új sejtek keletkezése lecsökken a kor előrehaladtával, betegségek idején. A bőr veszít rugalmasságából, víz- és zsírtartalmából, és hajlamossá válik a sérülésekre, a megbetegedésekre.

A bőrsejtek osztódási aránya éjjel 11 és 1 óra között a legnagyobb. Ha ilyenkor alkoholt fogyasztva, kávézgatva és dohányozva, füstös helyen töltjük az időt, már másnap láthatjuk a tükörben az „eredményt”, és ha rendszeresen így teszünk, korai bőröregedésre is számíthatunk, hiszen pont a legszükségesebb regenerálódásra szánt időt vesszük el ilyenkor a bőrünktől. Az ártalmas tényezők közé tartozik még, a kipufogógázzal telített, valamint a központi fűtés miatti száraz levegő, a (hibás) légkondicionáló berendezés, de a tévé és a számítógép képernyőjéből származó pozitív töltésű ionok is károsak. Mindezeknek a hatása valamelyest ellensúlyozható ionizáló készülékkel, gyakori szellőztetéssel, párásító berendezéssel.     

Bőrtáplálék - éltesd!

A kozmetikai szerek – ha szerencsés kézzel választottuk ki őket – csupán felületi kezelést, ápolást tesznek lehetővé. Belső, következésképpen maradandóbb támaszt jelent a bőr számára az egészségesnek mondott táplálkozás. Ha ez adott, akkor a bőrnek van miből építkeznie, megújulnia, és így a külső hatások ellen is erőteljesebben védekezhet.  

A vitaminok és az ásványi anyagok közül nehéz megjelölni a legfontosabbat, hiszen egymással kölcsönhatásban működnek szervezetünkben, mégis elmondható, hogy nagyon fontos az A-vitamin és előanyaga, a béta-karotin, valamint a B-vitamin-család és a C-, D-, E-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a szelén, a cink, a kalcium, a króm, a vas és a magnézium. Van, amelyik közvetlenül befolyásolja a bőr állapotát, mások a zsírok anyagcseréjében, az enzimek felépítésében, a sejtek regenerálódásában játszanak szerepet.  

A bőr rugalmasságát a kollagén és az elasztin (fehérjék, támasztó- és kötőszövet, rugalmas rostszövet) biztosítja, ezekhez a friss gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható bioflavonoidok szükségesek. Az egészséges bőrhöz nélkülözhetetlen a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak jelenléte a szervezetben (olívaolaj, finomítatlan étolajok és magvak). Ezek nagy mennyiségben épülnek be a sejthártyába, védik a sejteket a vízveszteségtől, javítják a bőrben a keringést. Segítenek megelőzni a korai ráncosodást, a bőr szerkezetének fellazulását, mivel a kollagén- és elasztinrostok keletkezésében is szerepet játszanak.   

Csak természetesen!

Mindezekkel együtt nagy fontossággal bír a víz, amely belülről, kívülről egyaránt táplál és ápol. Tudjuk, hogy a legjobb a hegyi patakok friss vize lenne (talán még ma is), de az esővíz, amellyel nagymamáink még mosakodtak, már nem megfelelő. Fogyasztásra manapság legalkalmasabbak az ásványvizek, fürdővizedet pedig kamillával, babaolajjal (vigyázzunk, nagyon csúszóssá teszi a kádat!), almaborecettel, 0,5 kg sóval, fürdőhabbal tehetjük bőrbaráttá.  

A bőr a lélek tükre!


Nagyon nehéz manapság de próbálkozzunk vele- a stressz mentes életvitellel. A szorongás, a bánat, a rossz lelkiismeret, és a depresszió, örökre nyomot hagy arcunkon, akár vonásainkon is. Próbáljuk kiadni magunkból egészséges módon a feszültséget! Sporttal, meditálással, egy luxusfürdővel, vagy egy kiadós sírással. A lényeg, hogy ne szorongjunk, ne hurcoljuk magunkban a fájdalmakat. Bőrünk meghálálja majd ezt a lelki gondoskodást!