A fogyókúrával ellentétben nem számít igazán felkapott témának, ám ettől még széles tömegeket érint a hízókúra. A plusz kilókat leadni képtelenek most bizonyára nagyot legyintenek, ám közel sem kisebb feladat egészségesen hízni pár kilót, mint ugyanannyit leadni.

A hízni vágyók gyakran hajlamosak szem elől téveszteni, hogy az extra kilók nem mindegy milyen módszerrel és áron rakódnak rájuk. A legtöbb esetben csak az a cél lebeg szemeik előtt, hogy a mérleg végre nagyobb számot mutasson, pedig a türelem, az eltökéltség és az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontosságú a siker érdekében.

A harc minden egyes plusz kilogrammért – ugyanúgy, mint a fogyókúrázó túlsúlyosak esetében – az amúgy egészségesnek számító soványoknál is nagyon emberpróbáló tud lenni. Ha a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, vagy anyagcsere-zavarok nem állnak fenn, a hiányolt súlygyarapodás genetikai okok miatt várathat magára.

Az emberek között vannak olyanok, akinek szervezete nagy és olyanok is, akiknek szervezete alacsony hatásfokkal dolgozza fel a bevitt táplálékot. A vékony és sovány testalkatúak az utóbbi kategóriába tartoznak. Az ő testük egyszerűen nem a gyarapodásra van berendezkedve. – A soványság mindig az energiadeficit jele. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek több energiára lenne szüksége, mint amennyi a táplálékkal érkezik.

Csakis nagy kanállal…

Ennek az a következménye, hogy a szervezet saját utolsó tartalékait éli fel, hogy energiaszükségleteit fedezze – részletezi Sven David Müller, táplálkozás-szakértő. A hízás és mindenekelőtt a gyors hízás óriási kihívás elé állítja a súlyban gyarapodni kívánókat. A legtöbben ott követik el a hibát, hogy túl nagy tempót diktálnak maguknak a lépésről lépésre haladás helyett.

A gyors ám egyidejűleg egészséges hízás feltétele az étrend ésszerű összeállítása és a gyarapodni kívánóra való személyre szabás. A fő energiaforrást a szénhidrátok, zsírok és fehérje adják. A magas kalóriaértékű zsírok esetében lehet bőven bánni a mércével, mivel ezek számítanak a leginkább táplálónak. Az intenzívebb hízási szakaszokban ezek képezhetik a bevitt energia 30-35 százalékát, ám rövidebb ideig ez 50 százalékra is feltornázható.

Ha hízásról van szó, a szénhidrátok elkerülhetetlenek: kiválóan laktatnak, és viszonylag gyorsan feldolgozza szervezetünk. Szakértők ajánlása szerint a tésztaféléket tartalmazó ételt még két evőkanál olajjal is meg lehet locsolni. Nem csak, hogy jobban csússzon, hanem a még magasabb kalóriatartalom elérése érdekében. A fehérjebevitel halételek, húsfélék és tejtermékek fogyasztásával pipálható ki.

Kitartás nélkül nem megy

A napi energiaszükséglet egyénenként igen eltérő lehet, s számos tényezőtől függ: az alapanyagcserétől, a nemtől, kortól és a testi aktivitás mennyiségétől. Különböző irányszámok figyelembevételével azonban mindenki kiszámolhatja a saját maga számára minimálisan szükséges napi mennyiséget. Alapvetően érvényes, hogy egy kilónyi hízáshoz 7000 kcal-val van többre szükségünk a normál mennyiségnél, amely a férfiak esetében átlagosan 2900 kcal, a nőknél 2300 kcal. A 7000 kcal két hetes periódusra elosztva napi 500 pluszt jelent, így a férfiaknak napi 3400, a nőknél 2800 kcal az előirányozott.

Ha pár nap elteltével sem akar többet mutatni a mérleg, akkor sem szabad feladni, hanem végig kell csinálni, s a kéthetes időszak végére már ott is lesz az áhított hízás. A legtöbben ott követik el a hibát, hogy nagyon gyors sikerekre számítanak, ám amikor az elmarad, egyből feladják, és visszatérnek a régi táplálkozási szokásaikhoz.

Az egészséges és kalóriában gazdag étkezések mellett a sportolás is hozzájárulhat a testsúly-gyarapodáshoz. A következő tippek betartásával viszont garantált a siker:

1. Kiegyensúlyozott étkezés

Az arányok megfelelő megválasztása meghálálja magát: a magas kalóriatartalmú hozzávalók mellett nem feledkezhetünk meg a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem. Ezzel a napi vitamin- és ásványi anyag-bevitelt is elintézhetjük. Az étlapról ugyanakkor nem hiányozhat a burgonya, rizs, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, vagy a tejtermékek sem.

2. Több étkezés

A nagy étkezések mellett két óránként apróbb étkezések beilleszthetők a napirendbe. Így a főétkezésekkel együtt naponta 5-6 evésre kerül sor. A tejszínes joghurtok, müzliszeletek kiválóan alkalmasak az éhség gyors csillapítására.

3. Egészséges zsírok

Az ételek elkészítéséhez a jó minőségű növényi olajok (olíva-, napraforgó- vagy repceolaj), vagy margarin ajánlott. Nem maradhatnak el a zsírosabb halfajták, mint a lazac, hering, vagy angolna.

4. Étvágyfokozás

A legkülönbözőbb ingerek alkalmasak arra, hogy növeljék éhségérzetünket. Íróasztalunkra helyezzük elérhető közelségbe némi egészséges nassolnivalót: diót, mogyorót, és hasonló csonthéjasokból mixelt diákabrakot.

5. Édes élet

Az édesítőszerek okos megválasztásával is extra kalóriákhoz juthatunk: a szőlőcukor különösen kalóriában gazdagnak számít, ám csak fele olyan édes, mint a normál cukor. Következésképpen többet is kell használnunk belőle.

6. Kellő mennyiségű folyadék


Napi két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott, a light termékek ellenjavallottak. Tejes turmixok, gyümölcslevek, vagy a kakaó állandó helyt kaphat az étlapon.