A hízni vágyók gyakran hajlamosak szem elől téveszteni, hogy
az extra kilók nem mindegy milyen módszerrel és áron rakódnak rájuk. A legtöbb
esetben csak az a cél lebeg szemeik előtt, hogy a mérleg végre nagyobb számot
mutasson, pedig a türelem, az eltökéltség és az egészséges táplálkozás
ugyanolyan fontosságú a siker érdekében.
A harc minden egyes plusz kilogrammért – ugyanúgy, mint a
fogyókúrázó túlsúlyosak esetében – az amúgy egészségesnek számító soványoknál
is nagyon emberpróbáló tud lenni. Ha a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések,
vagy anyagcsere-zavarok nem állnak fenn, a hiányolt súlygyarapodás genetikai
okok miatt várathat magára.
Az emberek között vannak olyanok, akinek szervezete nagy és
olyanok is, akiknek szervezete alacsony hatásfokkal dolgozza fel a bevitt
táplálékot. A vékony és sovány testalkatúak az utóbbi kategóriába tartoznak. Az
ő testük egyszerűen nem a gyarapodásra van berendezkedve. – A soványság mindig
az energiadeficit jele. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek több energiára
lenne szüksége, mint amennyi a táplálékkal érkezik.
Csakis nagy kanállal…
Ennek az a következménye, hogy a szervezet saját utolsó
tartalékait éli fel, hogy energiaszükségleteit fedezze – részletezi Sven David
Müller, táplálkozás-szakértő. A hízás és mindenekelőtt a gyors hízás óriási
kihívás elé állítja a súlyban gyarapodni kívánókat. A legtöbben ott követik el
a hibát, hogy túl nagy tempót diktálnak maguknak a lépésről lépésre haladás
helyett.
A gyors ám egyidejűleg egészséges hízás feltétele az étrend
ésszerű összeállítása és a gyarapodni kívánóra való személyre szabás. A fő
energiaforrást a szénhidrátok, zsírok és fehérje adják. A magas kalóriaértékű
zsírok esetében lehet bőven bánni a mércével, mivel ezek számítanak a leginkább
táplálónak. Az intenzívebb hízási szakaszokban ezek képezhetik a bevitt energia
30-35 százalékát, ám rövidebb ideig ez 50 százalékra is feltornázható.
Ha hízásról van szó, a szénhidrátok elkerülhetetlenek:
kiválóan laktatnak, és viszonylag gyorsan feldolgozza szervezetünk. Szakértők
ajánlása szerint a tésztaféléket tartalmazó ételt még két evőkanál olajjal is
meg lehet locsolni. Nem csak, hogy jobban csússzon, hanem a még magasabb
kalóriatartalom elérése érdekében. A fehérjebevitel halételek, húsfélék és
tejtermékek fogyasztásával pipálható ki.
Kitartás nélkül nem megy
A napi energiaszükséglet egyénenként igen eltérő lehet, s
számos tényezőtől függ: az alapanyagcserétől, a nemtől, kortól és a testi
aktivitás mennyiségétől. Különböző irányszámok figyelembevételével azonban mindenki
kiszámolhatja a saját maga számára minimálisan szükséges napi mennyiséget.
Alapvetően érvényes, hogy egy kilónyi hízáshoz 7000 kcal-val van többre
szükségünk a normál mennyiségnél, amely a férfiak esetében átlagosan 2900 kcal,
a nőknél 2300 kcal. A 7000 kcal két hetes periódusra elosztva napi 500 pluszt
jelent, így a férfiaknak napi 3400, a nőknél 2800 kcal az előirányozott.
Ha pár nap elteltével sem akar többet mutatni a mérleg,
akkor sem szabad feladni, hanem végig kell csinálni, s a kéthetes időszak
végére már ott is lesz az áhított hízás. A legtöbben ott követik el a hibát,
hogy nagyon gyors sikerekre számítanak, ám amikor az elmarad, egyből feladják,
és visszatérnek a régi táplálkozási szokásaikhoz.
Az egészséges és kalóriában gazdag étkezések mellett a
sportolás is hozzájárulhat a testsúly-gyarapodáshoz. A következő tippek
betartásával viszont garantált a siker:
1. Kiegyensúlyozott étkezés
Az arányok megfelelő megválasztása meghálálja magát: a magas
kalóriatartalmú hozzávalók mellett nem feledkezhetünk meg a friss zöldségekről
és gyümölcsökről sem. Ezzel a napi vitamin- és ásványi anyag-bevitelt is
elintézhetjük. Az étlapról ugyanakkor nem hiányozhat a burgonya, rizs, a teljes
kiőrlésű gabonából készült termékek, vagy a tejtermékek sem.
2. Több étkezés
A nagy étkezések mellett két óránként apróbb étkezések
beilleszthetők a napirendbe. Így a főétkezésekkel együtt naponta 5-6 evésre
kerül sor. A tejszínes joghurtok, müzliszeletek kiválóan alkalmasak az éhség
gyors csillapítására.
3. Egészséges zsírok
Az ételek elkészítéséhez a jó minőségű növényi olajok
(olíva-, napraforgó- vagy repceolaj), vagy margarin ajánlott. Nem maradhatnak
el a zsírosabb halfajták, mint a lazac, hering, vagy angolna.
4. Étvágyfokozás
A legkülönbözőbb ingerek alkalmasak arra, hogy növeljék
éhségérzetünket. Íróasztalunkra helyezzük elérhető közelségbe némi egészséges
nassolnivalót: diót, mogyorót, és hasonló csonthéjasokból mixelt diákabrakot.
5. Édes élet
Az édesítőszerek okos megválasztásával is extra kalóriákhoz
juthatunk: a szőlőcukor különösen kalóriában gazdagnak számít, ám csak fele
olyan édes, mint a normál cukor. Következésképpen többet is kell használnunk belőle.
6. Kellő mennyiségű folyadék
Napi két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott, a light
termékek ellenjavallottak. Tejes turmixok, gyümölcslevek, vagy a kakaó állandó
helyt kaphat az étlapon.
Forrás: http://fokuszbanano.hu/
0 Megjegyzések