Jó hír: a sushievés jóval több egy ízletes fogásnál.
Amennyiben úgy érzed, az eddigi tudásod nem elég ahhoz, hogy
elkötelezd magad a lazacos avokádótekercs és társai mellett, akkor itt van még
egy ok, ami miatt jobb, ha mégis rájuk szavazol a harmincas éveidben.
Amennyiben a vér zsírsavszintje több omega-3-at tartalmaz, csökken a szív- és
érrendszeri megbetegedés esélye a 65 év felettiek körében – állítja a Belgyógyászati Évkönyv egy új
tanulmánya.
A témát feldolgozó legtöbb megfigyeléses vizsgálat önkéntes
halfogyasztás alapján történt. Nem így a következő hosszútávú vizsgálat. Ennek
során a kutatók vizsgálták a vér háromféle omega-3 zsírsavszintjét mintegy 2700
résztvevőnél. A tanulmány a résztvevők halfogyasztási szokásait mintegy 16 éven
keresztül követte nyomon. A kutatás bebizonyította, hogy azok a résztvevők,
akiknek vérében a legmagasabb volt az omega-3 szint, átlagosan 2,2 évvel
hosszabb ideig éltek, mint azok, akiknél ez a legalacsonyabb szinten volt.
Ráadásul kifejezetten alacsony volt a halálozás kockázata a
koszorúér-betegségnek.
„Ugyan ez a tanulmány elsősorban az idősebb felnőttek
szokásait vizsgálta, az eredmények igen fontosak a fiatalabbak számára is” –
állítja a tanulmány vezetőkutatója, Dariush Mozaffarian MD. Az orvos, aki
egyben a Harvard-i Állami Egészségügyi Iskola epidemiológia tanszékének docense
is, úgy véli: „Ha már fiatal korban elkezdjük a halevést, étrendünk szerves
részévé tesszük és egész életen át megtartjuk, mint jó szokást, akkor ennél is
több előnyét fogjuk megtapasztalni.”
Ez különösen igaz az összes tengergyümölcsére, mert ezek
mindegyike dúskál omega-3-ban. Egy, a közelmúltban az Amerikai Rákkutatók
Egyesülete éves ülésén bemutatott tanulmány megállapította, hogy az omega-3
jelentősen képes lassítani, vagy akár le is állítani a pusztító tripla-negatív
emlőrák sejteket. Egy másik tanulmány, mely egy amerikai folyóiratban jelent
meg, azt sugallja, hogy a halolaj olyan fantasztikus előnyökkel bír, melyeknek
köszönhetően a leggyengébb immunrendszer is képes megerősödni.
No, és akkor mennyi halat is érdemes fogyasztani, ha
szeretnénk kihasználni az ezzel járó egészségügyi előnyöket? ”Próbáljuk ki,
hogy átlagosan 400 mg-ot fogyasztunk belőle naponta. Ezt akkor érjük el, ha
hetente kétszer eszünk halat” – mondja Mozaffarian. (Mivel az omega-3 zsírsavak
bejutva a szövetekbe pár napig el is raktározódnak, így nem kell belőlük minden
egyes nap enni.) Természetesen nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a különböző
halfajoknak eltérő az omega-3 tartalma. A zsíros fajták tartalmazzák a
legnagyobb mértékben, mint amilyen a lazac, a hering, a szardella, a sügér, a
pisztráng, a tonhal és a kardhal.
Elkészítés:
1.Villával pürésíts 1/4 csésze málnát 1/2 teáskanál mézzel
egy kis tálban. Add hozzá a ricottát, majd keverd össze és tedd félre.
2. Közepes lángon, egy kis teflonos serpenyőbe tégy egy kis
repceolajat (vagy fújj bele főzőspray-vel).
3. Verd fel a tojást, a tejet és a fahéjat egy tálban, majd
mártsd a kenyér mindkét oldalát a tojásos keverékbe.
4. Tedd a kenyeret a serpenyőbe, és süsd 1-2 percig
oldalanként, vagy addig, amíg a tojás enyhén megpirul.
5. Végül koronázd meg az egészet a félretett
ricottakeverékkel, majd szórd meg a pekándióval és a maradék málnával. A
tetejét hintsd meg a maradék 1/2 teáskanál mézzel és szórj még rá fahéjat, ha
szükséges.
Sült palacsinta bogyós gyümölcsökkel és fahéjjal
Elkészítési idő: előkészítés: 10 perc, főzés: 16 perc teljes idő: 1óra 26
perc
Hozzávalók:
- 4 nagy tojás
- 0,5 csésze 2%-os tej
- 0,3 csésze zabliszt
- csipet só
- 3 evőkanál lágy, sótlan vaj
- 0,25 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál málna vagy áfonya gyümölcskrém, melegítve
Elkészítés:
1. Egy turmixgépbe dobáld bele a tojást, a tejet, a lisztet
és a sót, keverd addig, míg sima nem lesz. Öntsd a masszát egy közepes tálba,
fedd le és hagyd pihenni 45-60 percig szobahőmérsékleten. Közben melegítsd elő
a sütőt 180 fokra.
2. Hevíts 2 evőkanál vajat egy serpenyőben és közepes lángon
főzd fel, amíg habos lesz. Öntsd bele a tojásos-lisztes keveréket, majd helyezd
a sütőbe és süsd addig, amíg megdagad, körülbelül 14-16 percig.
3. Vedd ki a sütőből, és hintsd meg fahéjjal. Kend meg a
gyümölccsel és a maradék egy evőkanál vajjal a palacsinta tetejét. Spatula
segítségével hajtsd félbe a palacsintát (vagy tekerd fel), majd csúsztasd rá
egy tálra. Szeleteld 4 darabra.
Forrás: wellnesscafe.hu
0 Megjegyzések