Jó hír: a sushievés jóval több egy ízletes fogásnál.

Amennyiben úgy érzed, az eddigi tudásod nem elég ahhoz, hogy elkötelezd magad a lazacos avokádótekercs és társai mellett, akkor itt van még egy ok, ami miatt jobb, ha mégis rájuk szavazol a harmincas éveidben. Amennyiben a vér zsírsavszintje több omega-3-at tartalmaz, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedés esélye a 65 év felettiek körében  – állítja a Belgyógyászati Évkönyv egy új tanulmánya.

A témát feldolgozó legtöbb megfigyeléses vizsgálat önkéntes halfogyasztás alapján történt. Nem így a következő hosszútávú vizsgálat. Ennek során a kutatók vizsgálták a vér háromféle omega-3 zsírsavszintjét mintegy 2700 résztvevőnél. A tanulmány a résztvevők halfogyasztási szokásait mintegy 16 éven keresztül követte nyomon. A kutatás bebizonyította, hogy azok a résztvevők, akiknek vérében a legmagasabb volt az omega-3 szint, átlagosan 2,2 évvel hosszabb ideig éltek, mint azok, akiknél ez a legalacsonyabb szinten volt. Ráadásul kifejezetten alacsony volt a halálozás kockázata a koszorúér-betegségnek.

„Ugyan ez a tanulmány elsősorban az idősebb felnőttek szokásait vizsgálta, az eredmények igen fontosak a fiatalabbak számára is” – állítja a tanulmány vezetőkutatója, Dariush Mozaffarian MD. Az orvos, aki egyben a Harvard-i Állami Egészségügyi Iskola epidemiológia tanszékének docense is, úgy véli: „Ha már fiatal korban elkezdjük a halevést, étrendünk szerves részévé tesszük és egész életen át megtartjuk, mint jó szokást, akkor ennél is több előnyét fogjuk megtapasztalni.”

Ez különösen igaz az összes tengergyümölcsére, mert ezek mindegyike dúskál omega-3-ban. Egy, a közelmúltban az Amerikai Rákkutatók Egyesülete éves ülésén bemutatott tanulmány megállapította, hogy az omega-3 jelentősen képes lassítani, vagy akár le is állítani a pusztító tripla-negatív emlőrák sejteket. Egy másik tanulmány, mely egy amerikai folyóiratban jelent meg, azt sugallja, hogy a halolaj olyan fantasztikus előnyökkel bír, melyeknek köszönhetően a leggyengébb immunrendszer is képes megerősödni.

No, és akkor mennyi halat is érdemes fogyasztani, ha szeretnénk kihasználni az ezzel járó egészségügyi előnyöket? ”Próbáljuk ki, hogy átlagosan 400 mg-ot fogyasztunk belőle naponta. Ezt akkor érjük el, ha hetente kétszer eszünk halat” – mondja Mozaffarian. (Mivel az omega-3 zsírsavak bejutva a szövetekbe pár napig el is raktározódnak, így nem kell belőlük minden egyes nap enni.) Természetesen nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a különböző halfajoknak eltérő az omega-3 tartalma. A zsíros fajták tartalmazzák a legnagyobb mértékben, mint amilyen a lazac, a hering, a szardella, a sügér, a pisztráng, a tonhal és a kardhal.
 

Elkészítés:

1.Villával pürésíts 1/4 csésze málnát 1/2 teáskanál mézzel egy kis tálban. Add hozzá a ricottát, majd keverd össze és tedd félre.

2. Közepes lángon, egy kis teflonos serpenyőbe tégy egy kis repceolajat (vagy fújj bele főzőspray-vel).

3. Verd fel a tojást, a tejet és a fahéjat egy tálban, majd mártsd a kenyér mindkét oldalát a tojásos keverékbe.

4. Tedd a kenyeret a serpenyőbe, és süsd 1-2 percig oldalanként, vagy addig, amíg a tojás enyhén megpirul.

5. Végül koronázd meg az egészet a félretett ricottakeverékkel, majd szórd meg a pekándióval és a maradék málnával. A tetejét hintsd meg a maradék 1/2 teáskanál mézzel és szórj még rá fahéjat, ha szükséges.

Sült palacsinta bogyós gyümölcsökkel és fahéjjal

Elkészítési idő: előkészítés:  10 perc, főzés: 16 perc teljes idő: 1óra 26 perc

Hozzávalók:

- 4 nagy tojás
- 0,5 csésze 2%-os tej
- 0,3 csésze zabliszt
- csipet só
- 3 evőkanál lágy, sótlan vaj
- 0,25 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál málna vagy áfonya gyümölcskrém, melegítve

Elkészítés:

1. Egy turmixgépbe dobáld bele a tojást, a tejet, a lisztet és a sót, keverd addig, míg sima nem lesz. Öntsd a masszát egy közepes tálba, fedd le és hagyd pihenni 45-60 percig szobahőmérsékleten. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Hevíts 2 evőkanál vajat egy serpenyőben és közepes lángon főzd fel, amíg habos lesz. Öntsd bele a tojásos-lisztes keveréket, majd helyezd a sütőbe és süsd addig, amíg megdagad, körülbelül 14-16 percig.

3. Vedd ki a sütőből, és hintsd meg fahéjjal. Kend meg a gyümölccsel és a maradék egy evőkanál vajjal a palacsinta tetejét. Spatula segítségével hajtsd félbe a palacsintát (vagy tekerd fel), majd csúsztasd rá egy tálra. Szeleteld 4 darabra.

Forrás: wellnesscafe.hu