A zsírsavak nagy családján belül fontos szerepet töltenek be
a telítetlen zsírsavak. Halljuk is sok helyről, hogy fogyasszunk belőlük
többet, mint telített társaikból, mert szervezetünknek szüksége van rájuk. Hogy
miért, azt cikkünkből megtudhatjuk.
A sejteknek azokat a molekuláit, melyek úgynevezett apoláris
oldószerekben (pl. benzol, éter) oldódnak, összefoglaló néven lipideknek
nevezzük. Az összetett lipidek, mint az olajok és a zsírok egyszerűbb
alkotórészekre: glicerinre és zsírsavakra bonthatók. A zsírsavak - hármasával -
a glicerinmolekula kis kémiai "horgára"csatlakoznak. A zsírsavak
lényegében hosszú szénláncok, melyekhez több-kevesebb hidrogén kapcsolódik.
Szakszerűen megfogalmazva: a zsírok a glicerinnek nagy szénatomszámú
zsírsavakkal alkotott észterei.
Fő feladat: energiaszolgáltatás
Általában elmondható, hogy a zsírsavak a szervezet
energiatermelő folyamataihoz biztosítják az energiát oxidációjukkal. Három
típusukat különböztetjük meg. Vannak a telített, az egyszeresen -és a
többszörösen telítetlen zsírsavak. A zsírok mesterséges kezelésének melléktermékeként
jönnek létre az ún. transz-zsírsavak, amelyek például a kérődző állatok húsában
is megtalálhatók.
A telítetlen zsírsavak a telítettekből alakulnak át. A
többszörösen telítetlen zsírsavakban egynél több kettős kötésben lévő szénatom
található, az egyszeresen telítetlen zsírsavakban egy szénatom van kettős
kötésben, a többi vegyértékeit hidrogénatomok kötik le. Az emlős szervezetek
legfeljebb egy telítetlen kötést tartalmazó zsírsavak szintézisére képesek.
Azokat a kétszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyeket az
emlősök szervezete nem tud előállítani, de kis mennyiségben felhasznál,
esszenciális zsírsavaknak nevezzük.
Koleszterinszint-csökkentő hatásuk is van
A többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása hosszabb
távon csökkenti az LDL ("rossz")-koleszterin szintjét, miközben
emelik a HDL ("jó")-koleszterinszintet. A többszörösen telítetlen
zsírsavak között vannak az omega-6 zsírsav (linolsav) és az omega-3 zsírsavak
(alfa-linolénsav).
Sejt épül belőlük
Annak ellenére, hogy a szervezet képtelen szintézisükre,
igen fontosak, hiszen belőlük képződnek például a sejtmembránok. A
prosztaglandinok alkotóelemeiként a többszörösen telítetlen zsírsavak a
gyulladásokra adott reakciók szabályozásában is részt vesznek, ezenkívül sok
hormon nem termelődne nélkülük. A megfelelő mennyiségben fogyasztva
hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez is.
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak mind közül a
legfontosabbak és a "legegészségesebbek". Emelik a
HDL-koleszterinszintet és csökkentik az LDL-koleszterinszintet, a zsírban
oldódó vitaminok (azaz A-, D-, E-, K-vitaminok) felszívódásában segítenek,
csökkentik a mellrák esélyét, és enyhítik a rheumatoid arthritisben jelentkező
fájdalmat. Szükségesek a magzat, illetve a növekedésben lévő gyermekek
idegrendszerének egészséges fejlődéséhez is.
Forrás: hazipatika.com
0 Megjegyzések