Diétázni sokféleképpen lehet, de ahhoz, hogy ne gyengítsük le szervezetünket a kúra után, bizony van néhány szabály, melyeket érdemes betartanunk.

Először is, tisztázzuk a legtöbb félreértésre okot adó fogalmat: a diéta és a fogyókúra közti különbséget. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértők szerint, szinte szabadon cserélgethetjük a két szót, ha az étrendünkről van szó. Rohanó világunkban ajánlott mindkét kúra sikerét egy rövid, pár napos otthoni méregtelenítéssel megalapozni.Egy árnyalatnyi különbség mégis van a diéta és a fogyókúra között: a diéta célja egy egészséges, jól működő szervezet megszerzése, megőrzése, még a fogyókúrázók szeme előtt az egészség mellett (vagy sajnos sokszor inkább mindenek felett) az a bizonyos 90-60-90-es álomalak elérése lebeg. Tehát, a következőkben az ép külső és belső megtartása végett sorakoztatjuk fel a diétához általánosságban szükséges alapanyagokat.

Rost
Táplál és takarít - leginkább ezzel a két szóval jellemezhető a rostok jelentősége táplálkozásunkban. A rostok fel nem szívódó részei segédkeznek a béltartalom folyamatos mozgatásában, ezzel biztosítva a gyors és rendszeres anyagcserét. A napfény mellett, a rostgazdag ételek a legfőbb D-vitamin forrásaink, de emellett létfontosságú nyomelemeket is rejtenek, melyek például a daganatok kialakulása ellen veszik fel a kesztyűt. A legtöbb rostot a gabonatermékek, a hüvelyes zöldségek és az olajos magvak tartalmazzák.

Folyadék
A napi 2-3 liter víz egészségünk kulcsa, pontosan emiatt a folyadékok fontos részei az ép testért folytatott harcunknak. A víz szintén jó tisztító, hiszen átmossa szervezetünket, eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. A folyadékok szintén fontos feladata, hogy táplálékelemeket és ásványi anyagokat szállítsanak a belekből a vérbe, majd az a vérárammal eljut a szervekhez, illetve a sejtekhez.

Ne higgyük azonban, hogy minden folyadék hasznos szervezetünk számára. A cukros, szénsavas üdítők vagy a kávé többet árt, mint használ. Legalább diétánk alkalmával ne engedjünk az édes, savas csábításnak és helyettük délelőtt legalább 1 liternyi frissen facsart gyümölcs és zöldségleveket fogyasszunk, délután pedig ásványvizet.MozgásA mozgás bár egy hosszú nap után megerőltető, de a rendszeres és tudatos sportnak köszönhetően nő a koncentráló készségünk, javul a hangulatunk és fokozottabbá válik az emésztésünk.Az izzadással testünket intenzíven méregteleníthetjük, mivel az beindítja a nyirokrendszerünket és a káros anyagok egy része távozik szervezetünkből. Emellett a mozgást javítja a vérkeringést és szebbé teszi a bőrt. A sportot megfelelő diétával kombinálva erős, egészséges testben élhetünk.A diétáknak számos módja van, de leginkább a három felsorolt ”alapanyagot” tartalmazó kúrák hatásosak igazán és akár hosszú távon is tarthatóak.

Forrás: napidoktor.hu