A "trükköző" munkáltatók még mindig jelentős veszélyt jelentenek a tapasztalatlan munkavállalókra.

Az ma már nem kérdés, hogy az internet és a közösségi oldalak milyen szerepet töltenek be nemcsak a diákok, hanem mindenki életében. Az internet segítségével hozzájutunk a munkakereséshez szükséges alapinformációkhoz, viszont a munkavállalás veszélyei ismeretlenek maradnak számunkra - hívja fel a figyelmet a MŰISZ Iskolaszövetkezet ügyvezetője, Másody Szabolcs.

Ezért egy tájékoztatót állítottak össze, amivel azt szeretnék megakadályozni, hogy a jóhiszemű, ám még tapasztalatlan diákok ne negatívan éljék meg az első munkavállalást, és ne essenek áldozatául a munkaerőpiac "hiénáinak".

Hogy keres állást egy diák?
A diákok számára munkavállaláskor az elsődleges cél a saját tanulmányaik finanszírozásához, szükségleteik kielégítéséhez szükséges anyagiak előteremtése. Ezért nyári szünet kezdetekor nem a pihenés, a szórakozás az elsődleges számukra, hanem az intenzív munkakeresés.

Egyesek a szülők által is használt "jól bevált" csatornákon kezdik az álláskeresést. A rájuk leselkedő első számú veszély a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás. Az egyszerűnek tűnő, számukra magas jövedelemmel kecsegtető munkalehetőségek könnyen rosszul sülhetnek el. A "trükköző" munkáltatók nem kötnek a dolgozóikkal munkaszerződést, és sokszor a munka elvégzését követően döbben rá a pórul járt munkavállaló, hogy semmilyen bért nem kap.

Nagyon fontos, hogy bármilyen munkát is vállal egy diák, semmi esetre se kezdje el a munkavégzést anélkül, hogy ne kötött volna munkaszerződést. Ennek minden esetben tartalmaznia kell a pontos munkafeladatokat, a munkavégzés helyszínét, idejét, a bért, illetve az esetleges baleset- és tűzvédelmi leírást. A visszaélések elkerülése érdekében érdemes a szervezett munkavállalást előnyben részesíteni - emlékeztetett Másody Szabolcs.

A munkalehetőségek feltérképezésére kiválóan alkalmas az internet. A különböző gyűjtőoldalakon például az összes iskolaszövetkezet képviseltetni magát, ahol gyorsan és hatékonyan feltérképezhető a munkakínálat és a bérezés. Sőt sok szervezetnél már online is lehet jelentkezni a munkalehetőségekre. A közösségi oldalak lehetővé teszik az iskolaszövetkezeteknek is, hogy viszonylag rövid idő alatt nagyon sok diákhoz jutassák el az információkat.

Az okostelefonok térhódításának köszönhetően az Android és IOS operációs rendszerekre fejlesztett diákmunka alkalmazások is nagyban megkönnyítették a munkakeresést, a jelentkezést.
Nem csak nyáron van munka

Az iskolaszövetkezetek nem csak a nyári szünet ideje alatt biztosítanak számukra munkalehetőséget, hanem a tanév ideje alatt is, és emiatt lehetőségük nyílik arra, hogy a szabadidejüknek megfelelően tudnak munkát vállalni, akár egy napra is.

Nem kell megküzdeniük a munkakeresés gyötrelmeivel, mert a szövetkezetek felkutatják helyettük a munkalehetőségeket és az iskolaszövetkezet köt velük munkaszerződést. Így tehát ha valaki az általa elvállalt munkát a munkaszerződésben leírtaknak megfelelően elvégzi, az érte járó fizetését biztosan meg fogja kapni.
Tapasztalat, gyakorlat az iskolaévek alatt

A diákmunka nagyon sok diák számára már nem csak pénzkereseti lehetőséget biztosít.
A tanulmányaik befejeztével szembesülni fognak azzal a problémával, hogy minden jó állás betöltésének elengedhetetlen feltétele a szakmai tapasztalat. Pályakezdő álláskeresőként viszont nagyon kevesen büszkélkedhetnek szakmai tapasztalattal. A tanulás évei alatt rendszeresen végzett diákmunkával ez megszerezhető.

Az ügyvezető szerint számos esetben előfordult már, hogy a diákévek alatt a tanuló nem csak a szakmai tapasztalatot szerezte meg, hanem a hőn áhított állást is, hiszen diákmunkásként bebizonyította, hogy kiválóan képes a tanulmányai végeztével az adott munkakör ellátására.

De a diákmunka nyújtotta előnyök itt még korántsem érnek véget. A tanév végeztével az oktatási intézmény által előírt kötelező szakmai gyakorlati idő is letölthető az iskolaszövetkezeteken keresztül. Abban az esetben amennyiben a diák a tanulmányainak megfelelő munkakörben lesz foglalkoztatva, máris kiváló munkatapasztalatra és referenciára tehet szert.

A cégek számára egyre fontosabbá válik a munkavállalóik támogatása. Ezért a nyári szünidő alatt a különböző kisegítő munkakörök betöltésére előszeretettel foglalkoztatják például az alkalmazottaik gyermekeit.

A MŰISZ megbízói az elmúlt években olyan munkalehetőségeket is kínáltak, amelyek eléggé megmosolyogtatták mind a projektvezetőket, mind a munkavállalókat. Ilyen munka volt például a kirakatban történő alvás, az álrajongó toborzás vagy a pszichológiai kísérlet alany.

Forrás: profession.hu