Mindegy, hogy macsó vagy papucs típusról van szó, a férfiaknak jóval erősebb és karakteresebb a személyiségük - állapította meg egy brit kutatócsoport.
A férfiak között jóval magasabb az "erős" férfiak aránya, mint a nők esetében. Biológiailag teljesen érthető, miért alakult ez így ki: az állatvilág nőstény egyedei, így a nők is nagyobb alkalmazkodó képességgell és rugalmassággal rendelkeznek, ám párválasztás során ők választják ki a legdominánsabb hímet leendő utódaik apjául. A határozott fellépés ugyanis nagyon jól jön, amikor a család védelmezéséről van szó.

Az angliai Exeter Egyetem tudósai három évtized tanulmányait elemezték azután kutatva, milyen alapvető eltérések tapasztalhatók a nők és a férfiak, illetve az állatvilágban a nőstények és a hímek egyedeinek jellemvonásaiban. A tanulmányok elemzése is azt az eredményt hozta, hogy a legtöbb faj hím egyedei kiszámítható magatartást tanúsítanak, míg a nőstények az adott helyzethez alkalmazkodva változtatják a viselkedésüket. Ugyanakkor a nőstények (és ez a nők esetében is igaz) a hímekben kevésbé tolerálják a rugalmasságot és az alkalmazkodást, sokkal inkább határozottságot várnak el.

A kutatócsoport ezzel igazoltnak tartja azt az elméletet, mely szerint a nemekre vonatkozó személyiségvonások eltérése a szexuális kiválasztást és a fajfenntartást szolgálja. A tanulmány úttörőnek számít a párválasztás és a személyiség összefüggéseinek kutatása terén mind az állatvilág, mind az emberek esetében. A zebrapintyek esetében arra lettek figyelmesek, hogy új környezetbe való kerüléskor mind a hím, mind a nőstény igyekszik minél hamarabb feltérképezni a környezetet.

A hímek ezt mindig ugyanolyan módszer szerint teszik, míg a nőstények sokkal spontánabbul ismerkednek az új helyzettel. A tudósok ebből azt a következtetést vonták le, hogy a nőstények azokat a hímeket részesítik előnyben, akik az élelemszerzés és a család védelme során céltudatosabbnak bizonyultak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mind a férfiakra jellemző külső tulajdonságok, mind a határozott személyiségvonások egy célt szolgálnak: azt, hogy minél inkább felhívják magukra a figyelmet, és minél kedvezőbb benyomást gyakoroljanak a nőkre. Mert mint tudjuk, a választás a nők kezében van.

Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu