Talán ő maga is ezért fogyasztotta az ajánlott napi
mennyiség tizenhétszeresét. A hosszú életnek sokféle receptje van szerte a
nagyvilágban, csupán körül kell néznünk…
Lényeg a filozófia?
A világon minden kultúra egyik központi kérdése a
halhatatlanság, és a hosszú, egészséges élet. Az Ájurvéda tanításai szerint
csak testünk, lelkünk, és elménk megtisztulása után léphetünk rá a hosszú élet
útjára. A test megtisztulásának módja az Ájurvéda szerint lehet hányás,
beöntés, gyógynövények inhalálása és vértisztító kúra alkalmazása. Meditáció és
relaxáció segítségével találjuk meg elménk nyugalmi állapotát, ami a mentális
tisztulás alapfeltétele. Önfegyelemmel és tudatos életvezetéssel érhetjük el,
hogy tiszta szellemi állapotba kerüljünk, amikor a lélek nyugalmát már nem
zavarja semmilyen kötődés és feszültség.
Vagy a megoldás a tányérban van?
Japánban találkozhatunk sok aktív és egészséges, szép kort
megért emberrel. Ők azt állítják, hogy éltes korukat a tengernek köszönhetik, a
nagy mennyiségű hal és tengeri herkentyű napi fogyasztása mellett étrendjükben
gyakran szerepel alga, amiben rengeteg a jód, magas C-vitamin tartalommal bír,
és nagy adag fehérjét is tartalmaz. Számos távol-keleti országban fogyasztanak
teknőst, ami szerintük megőrzi fiatalságukat, mert a teknőshús nagyon sok
kollagént tartalmaz és tudjuk, hogy ez az anyag őrzi meg bőrünk fiatalságát..
De ennél van még érdekesebb is! A Himalájában élő hunza nevű
népcsoport egy a világtól sokáig elzárt völgyben él, nem ismerik a rák egyetlen
formáját sem, és talán ők élnek a földön a leghosszabb ideig. Átlagéletkoruk
100 évre tehető, ráadásul a hegyvidéki tűző napsugár ellenére valódi
életkoruknál legalább húsz évvel néznek ki fiatalabbaknak. Kincsként őrzik
kajszibarackfáikat, mert egész életüket erre a növényre alapozták. Nemcsak a
gyümölcsöt fogyasztják, hanem magjából olajat préselnek, a mag belső részét
lisztté őrlik, és ebből sütnek kenyeret. Nem ismerik a cukrot, a fehér rizst,
és nagyon kevés húst fogyasztanak. Hajnalban kelnek, keményen dolgoznak
magaslati kertjeikben.
Bulgáriában minden 600. ember megéri a 100 évet. Alig, vagy
egyáltalán nem esznek húst, annál inkább sok zöldség, méz, savanyú káposzta,
napraforgómag kerül az asztalra. Méltán híres mindennapi eledelük a kefir és a
joghurt.
A Földközi-tenger partjain fekvő országok sem
panaszkodhatnak életkilátások tekintetében. Lehetséges, hogy a kellemes klíma,
vagy az ott termő olajfák adta olaj nyújt életerőt számukra. Az általuk csodaszernek
tekintett olívaolaj nélkülözhetetlen a méltán híres mediterrán
konyhaművészetben. Náluk is jellemző a sok hal, a zöldség- és gyümölcs
fogyasztása.
A fentiek ugyan nem adnak garanciát, de nem kell nagy
bölcsesség ahhoz, hogy belássuk, a kiegyensúlyozott, mértékletes evés, ivás,
alapvetően befolyásolják életünk hosszát és minőségét. Nem szabad
elfeledkeznünk azonban arról, hogy lelki egészségünk ugyanolyan jelentőséggel
bír, hiszen valamennyi betegség lelki okokra vezethető vissza.
A hosszú egészséges életre nincs biztos recept, és igaz,
hogy a genetikai tényezők is befolyásolják életünk hosszát. Azonban rajtunk is
múlik, hogy a genetikailag rögzített időtartamot a lehető legnagyobb mértékben
kihasználjuk, és ebben a világban töltött időnk egészségben teljen el. Ezzel
nem csupán önmagunknak, hanem szeretteinknek is tartozunk!
Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu
0 Megjegyzések