A tanulmány során egy norvég gyártó kivonatát használták,
amit Európában Natto K2 néven forgalmaznak.
Dr. Cees Vermeer vezető kutató szerint: "Ez az első
kutatás, ami a összehasonlította a K2-vitamin hatását a csontok egészségére az
általánosan elterjedt K-vitaminnal szemben. Felfedezéseink igazolták, hogy a
K2-vitamin egy igen fontos formája, és haszna túl mutat a korábban alkalmazott
K1 formán."
A tanulmányt a hollandiai
Maastricht Egyetemen végezték és egészen egyszerűen a kísérleti csoport fele a
hagyományos K1, a másik fele a natto kivonat K2-vitamin kapta 6 héten át
teljesen azonos mennyiségben.
Az első dolog, amit megfigyeltek az volt, hogy a K2 csoport
vérében magasabb volt a K-vitamin szintje a kísérlet során. Ezzel egy időben a
csontminőség és a csípőtáji törések rizikómarkereként ismert, a vérből
kimutatható alulkarboxilált oszteokalcin is jobban csökkent a K2 csoportban,
minta K1 csoportban.
A vér teljes karboxilált oszteokalcin szintje ugyan mindkét
csoportban azonos mértékben növekedett, de miközben a K1 csoport esetén a
vizsgálat időtartama alatt elérte a maximumát, a K2 csoport esetén a hatodik
hetet követően is folyamatosan növekedett.
A K2-vitamint a natto nevű tradicionális japán erjesztett
szójaételből vonják ki, majd egy saját eljárással gyártják belőle a tiszta
hatóanyagot.
A kaukázusi népességben a kivonat látványosan hozzájárult a
szív- és érrendszeri betegségek csökkentésében.
A Natto K2 már beszerezhető Norvégiában, Svédországban,
Dániában és Finnországban, valamint a közelmúltban jelent meg az amerikai
piacon. A terméket kifejlesztő japán cég, akinek a Natto K2 név használatára
kizárólagos joga van, azt nyilatkozta, hogy az értékesítésre keres kizárólagos
partnert, hogy az energiáit kizárólag a kutatásra és fejlesztésre fordíthassa.
Forrás: Nutrhirek.hu
0 Megjegyzések