Az erjesztett szójatermékből, a nattoból kivont K2 vitamin jobban szívódik fel és jut el a véráramba, mint az általánosan alkalmazott K-vitamin készítmények. Emiatt hatékonyabban csökkenti a csontritkulás több rizikófaktorát jelentik ki egy új tanulmányban.

A tanulmány során egy norvég gyártó kivonatát használták, amit Európában Natto K2 néven forgalmaznak.

Dr. Cees Vermeer vezető kutató szerint: "Ez az első kutatás, ami a összehasonlította a K2-vitamin hatását a csontok egészségére az általánosan elterjedt K-vitaminnal szemben. Felfedezéseink igazolták, hogy a K2-vitamin egy igen fontos formája, és haszna túl mutat a korábban alkalmazott K1 formán."

 A tanulmányt a hollandiai Maastricht Egyetemen végezték és egészen egyszerűen a kísérleti csoport fele a hagyományos K1, a másik fele a natto kivonat K2-vitamin kapta 6 héten át teljesen azonos mennyiségben.

Az első dolog, amit megfigyeltek az volt, hogy a K2 csoport vérében magasabb volt a K-vitamin szintje a kísérlet során. Ezzel egy időben a csontminőség és a csípőtáji törések rizikómarkereként ismert, a vérből kimutatható alulkarboxilált oszteokalcin is jobban csökkent a K2 csoportban, minta K1 csoportban.

A vér teljes karboxilált oszteokalcin szintje ugyan mindkét csoportban azonos mértékben növekedett, de miközben a K1 csoport esetén a vizsgálat időtartama alatt elérte a maximumát, a K2 csoport esetén a hatodik hetet követően is folyamatosan növekedett.

A K2-vitamint a natto nevű tradicionális japán erjesztett szójaételből vonják ki, majd egy saját eljárással gyártják belőle a tiszta hatóanyagot.

A kaukázusi népességben a kivonat látványosan hozzájárult a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésében.

A Natto K2 már beszerezhető Norvégiában, Svédországban, Dániában és Finnországban, valamint a közelmúltban jelent meg az amerikai piacon. A terméket kifejlesztő japán cég, akinek a Natto K2 név használatára kizárólagos joga van, azt nyilatkozta, hogy az értékesítésre keres kizárólagos partnert, hogy az energiáit kizárólag a kutatásra és fejlesztésre fordíthassa.

Forrás: Nutrhirek.hu