Az emberek nagy része évente egy vagy két hetet tölt a napon, a többi idejét irodában, házakban, autóban vagy egyéb zárt helyeken tölti jellemzően felöltözve és a bőrüket alig éri napfény. Emiatt a hazai lakosság 80%-a d-vitamin hiányban szenved még nyáron is, és a fele olyan mértékben, hogy az veszélyezteti az egészségét.

A d-vitamin optimális alatti szintje a vérben krónikus betegségek kialakulásához vezet, míg a vészes hiány, ami például a gyerekek felét érinti növekedési és hormonzavarokhoz vezet.

Gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy a d-vitamin pótlására az étrendkiegészítőket vagy a szoláriumot és a napozást tartom jobbnak. A válaszom indoklásához muszáj pár dolgot megértetnem, mert különben gyógyszerügynöknek néznék ki.

 A bőrünket ért ultra-viola (UV) sugárzás hatására egy bonyolult, több lépésből álló folyamat során főként koleszterinből a testünk képes d-vitamint előállítani. Ezzel kicsit kilógunk az állatvilágból, mivel a szőrös-tollas egyedek kizárólag étrendi forrásból képesek d-vitaminhoz jutni, lévén soha nem éri fény a testüket.

Az UV fény hullámhossza alapján van kategóriákra osztva. A d-vitamin termelődés szempontjából kizárólag az UV-B fénynek van szerepe. Ez az a fény, amit a kozmetikai ipar ellenségnek kiáltott ki és a napi időjárás jelentésekben is helyet kapott. Az UV-A hatására barnul meg a bőr és a mai modern szoláriumok kizárólag ezt a fényspektrumot használják. Sajnos ennek nem sok szerepe van a d-vitamin képződés szempontjából. Mindössze a szoláriumok 5%-a ad teljes fényspektrumot, és vicces, hogy ezek az olcsóbbak.

Kvarclámpa

Az egyetlen olyan eszköz, ami hasonló mértékben ad ki mindhárom (A,B,C) tartományban fényt, a kvarclámpa. Ez a korábban minden háztartásban megtalálható, de mára eléggé elhanyagolt orvostechnikai eszköz képes a bőrünket d-vitamin termelésre bírni akkor is, ha nem mászkálunk a napon. Használata fokozott figyelmet igényel, de ezt az első leégés után mindenki meg fogja tapasztalni.

Ahogy Dr. Hajnal György az Országos Hadigondozó Hivatal osztályvezető orvosa írja könyvében: "Tudományos kutatások beigazolták, hogy az emberi test ellenálló képessége a téli hónapok beálltával lényegesen csökken és ennek megfelelően a betegségeknek télen sokkal inkább vagyunk kitéve, mint a nyári évszakban." És nem a náthát vagy az influenzát említi példaként, hanem a gyomor és bélproblémákat, a vérszegénységet, az érelmeszesedést, a magas-vérnyomást, a hajhullást, a bőrproblémákat és az általa "idegbajokként" említett stresszt.

A doki 1920-ban írta mindezt és mára az emberek d-vitamin szintje mindössze fele annak, mint ami akkor volt.

D-vitamin kapszulák

Napi 50mcg (mikrogramm, azaz a gramm milliomod része) szükséges mindenkinek ebből a fontos vitaminból. Ezt jellemzően úgy tüntetik fel a dobozon, hogy 2000NE, ahol az NE a Nemzetközi Egység rövidítése. Ne kérdezzék meg, miért 40 a váltószám. Nem tudom. Gondolom egy hivatalnok valahol ezzel ébredt és ezért ennyi lett.

Semmi értelme számolgatni. Kapható itthon is 2000NE d-vitamin tartalmú kapszula. Naponta egy elegendő belőle. Nem szükséges naponta fogyasztani. Minden szombaton 7 kapszula az ebéd mellé éppen úgy megteszi. A lényeg, hogy az étel amivel együtt bevesszük tartalmazzon némi zsiradékot, mert anélkül nem tud hasznosulni.




Forrás: naturhirek.hu