Ahogy vége a tanévnek, elkezdődik a diákmunkák szezonja. A szemfüles diákok külföldön keresik a szerencséjüket.

A legtöbb nyári munka, főleg a mezőgazdasági tevékenységek során 500-600 forintos órabérben dolgoznak a pécsi diákok. Több száz fiatal szórakozik is a pénzkereset mellett - írja a pecsma.hu. Ahogy közeledik a nyár, és ezzel együtt a tanév vége, egyre több fiatal keres munkát. A biztonságos álláskeresésben különböző iskolaszövetkezetek állnak rendelkezésükre.

"Lesz többek között címerezés, konzervgyári munka, valamint gyümölcsszedés is. Utóbbi, reményeink szerint, egészen őszig ki fog tartani - mondta Egerszegi Zoltán, a pécsi Meló-Diák iskolaszövetkezet irodavezetője.

Sok diák érdeklődik munka iránt, emiatt túljelentkezés is van. A fiataloknak nagyjából másfél hónapjuk van arra, hogy minél több pénzt keressenek - úgy, hogy abból félre is tudjanak rakni. Van, aki üzemben vállalna munkát, más inkább hipermarketben dolgozna szívesen. Nagyjából 40-50 ezer forintot tudnak így keresni.

Vannak azonban szemfüles diákok, akik különböző külföldi, főként skót és angol fesztiválokon vállaltak munkát. Ők mindössze 28 napot dolgoznak majd, s ezalatt 200 ezer forintot is kereshetnek. Vécéket és zuhanyzókat takarítanak, illetve szemetet szednek. Hozzávetőleg száz magyar, főként pécsi választja ezt a módját a nyári munkának.

"A külföldi munkával kapcsolatban talán az az egyik legmeghatározóbb szempont, hogy szinte csak barátokkal, haverokkal megyünk ki, és igazából megterhelő sem lesz" - mesélte Kovács Pál a lapnak, aki egyike azoknak, akik külföldi fesztiválon dolgoznak majd.
Legyen hazai vagy külföldi a munka, azok a diákok, akik dolgozni szeretnének nyáron, az utolsó utáni pillanatban vannak, ugyanis a tanév végeztével igazi dömping lesz majd a munkaerőpiac ezen részén.

Forrás: profession.hu