Egy új, kombinált gyógyszeres kezelés hatékonyabbnak tűnik a csontritkulás kezelésében, jobban növeli a csontsűrűséget, mint bármely a piacon jelenleg fellelhető kezelés - állapította meg egy tanulmány, amelyről a Health Day számol be. 

A nőknél a menopauzát követően fennáll a csontritkulás kockázata. Tanulmányukba ezért ilyen nőket vontak be, s az derült ki, hogy eredményesebb csontnövekedést értek el azoknál, akiknél a teriparatid nevű gyógyszert denoszumabbal kombinálták. Ez egy célzott kombinált terápiás gyógyszer, amelynek célja, hogy megakadályozza a csontvesztést. 

'A két gyógyszer kombinációja hatékonyabban növelte a csontsűrűséget, mint az eddig használatos terápiák' - mondta Dr. Benjamin Leder, a tanulmány szerzője, a bostoni Massachusetts Kórház professzora. 

A 12 havi vizsgálatba 92 menopauza utáni, csontritkulással kezelt nőt vontak be. A résztvevőket három csoportba osztották: egy részük a kombinált kezelést kapta, míg a másik két csoport tagjai egyik vagy másik gyógyszert kapták. 

Megállapították, hogy a kombinált kezelést kapott csoport tagjai szignifikánsan jobb eredményt értek el. A csontsűrűséget mérő teszten a teriparatidot kapottaknál 6,2, a denoszumabot kapottaknál 5,5, míg a kombinált csoport tagjainál 9,1 százalékkal javultak az eredmények a kezelést megelőző időszakhoz képest.

Forrás: orientpress.hu