Évről évre nő a vaddisznók és a szarvasok okozta vadkár értéke Somogyban. A gazdák vadriasztóval és villanypásztorral igyekeznek távol tartani az erdei állatokat, de a vadászturizmus is igen népszerű. Van olyan vadásztársaság, ahol akár ingyen is kilőhetőek a kártevő vadak.

Ugrásszerűen megnőtt az utóbbi időben vadak által okozott mezőgazdasági kár. Míg 2011-ben 509, addig tavaly már 540 millió forintnyi vadkár keletkezett – írta meg a Sonline.

Az Országos Vadászkamara Somogy megyei szervezetének titkára szerint az emelkedő folyamat várhatóan tovább tart. A kár nagyságába beleszámít a vetésre szánt gabona árának emelkedése is, de elsősorban a vaddisznók felelősek a károkért, amik a tavaszi vetés után kitúrják a kukoricát, de a szarvasok is sokszor megdézsmálják a 10-15 centis napraforgópalántákat.

A vadakat közös őrzéssel, vadriasztóval és villanypásztorral igyekeznek távol tartani a gazdák, de jellemző a vadásztatás is: Somogyban két éve 13300 vaddisznót ejtettek el, tavaly több mint 14 ezret. 

A Lengyeltóti és Környéke Trófea Vadásztársaság tagjai április 15-től május közepéig ingyen hívhattak vendégeket, hogy vadászattal vessenek véget a vadkároknak. A Segfag Zrt. honlapján talált vadászati árjegyzék alapján egy vadkan kilövése akár 1800 euróba is kerülhet, egy gímszarvasé pedig akár 11000 euró is lehet.

Vaddisznók az utcán

Vaddisznók portyáztak február végén Salgótarján utcáin. Az állatok élelem után kutattak a város belső részein. Mára  már országszerte egyre nagyobb gondot jelent, hogy gyakran megjelennek vaddisznók a lakott területeken – mondták el a szakemberek. Itt elolvashatja, hogyan viselkedjünk a vaddisznóval szemben, itt pedig a kádári idők szocialista vadászatairól olvashat.

Forrás: mno.hu