AZ ÉLÉNK SZÍNŰ ÉTELEKET MINDENKI IMÁDJA, DE A FEHÉR ZÖLDSÉGEK OLYAN TÁPANYAGOKAT REJTHETNEK, AMIKRE SZÜKSÉGED LEHET, DERÜL KI AZ ADVANCES OF NUTRITION ÚJ TANULMÁNYÁBÓL.

A kutatók el szerették volna oszlatni azt a tévhitet, hogy a fehér zöldségek rosszak. Amíg a liszt és a cukor bevitelére fontos, hogy odafigyelj, addig a jó dolgok a krumpliban, a paszternákban és a retekben is megtalálhatók. A többi zöldséghez képest ezekben több a rost, a kálium és a magnézium is más tápanyagok mellett. Miért? Például, mert “ezek a zöldségek több tápanyagot raktároznak el a gyökereikben, amiket nyugodt szívvel elfogyaszthatsz, jót tesznek neked” mondja dr. Connie M. Weaver, a Purdue University professzora.

Igen, a szín biztos fontos-a rák ellen küzdő karotinok felelősek a piros, narancs és sárga színekért-de ez nem mindig jelenti azt, hogy sok tápanyagot tartalmaz a növény. A sok fitokemikália nem látható kívülről, mondja Weaver.

A sötétzöld és narancssárga zöldlségekkel ellentétben- melyekből naponta elég egyszer enned- a fehér színűekre semmilyen korlátozás nincs. Inkább keress sok krumplit, karfiolt, retket, hagymát, paszternákot, gombát, kukoricát és karalábét és fogyaszd ezeket! Egy bónusz: a burgonya kielégít. A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent új kutatás szerint ez az a zöldség, melytől a leginkább eltelítődsz.

Forrás: http://menshealth.hu