Egyes területeken a balkezesek előnyösebb helyzetben vannak, ugyanis a balkezes emberek egyszerre több ingert gyorsabban képesek feldolgozni, így akár vezetnek és beszélnek is egyidőben.
A kutatások szerint a bal- vagy jobbkezesség már a méhen belül kialakul, és sok balkezes mindkét agyféltekét használja a beszéd során, szemben a jobbkezesekkel, akik csak az egyik féltekét használják erre a célra.

A két agyfélteke nagyjából azonos, és ugyanazokat az információkat dolgozzák fel, miközben az adatok oda-vissza haladnak a közöttük egy nagy idegpályán keresztül. Ugyanakkor néhány feladatot csak az egyik félteke végez el. A legtöbb embernél a nyelvi feldolgozás a bal agyféltekében történik meg. A balkezes embereknél azonban akár mindkét féltekében megvalósulhat. A jobb oldali érzékszervekkel (jobb szem, jobb fül stb.) észlelt információkat általában a bal agyféltekében, a bal oldaliakat pedig a jobb oldali féltekében dolgozzuk fel. Végül pedig az agy egyesíti a két félteke információit, és így kapjuk meg azt, amit látunk vagy hallunk.

Azok az emberek, akik bal kézzel írnak, valószínűleg inkább képesek szimultán gondolkodásra, és mindkét agyféltekén feldolgozzák az információkat. Egy kutatás vizsgálta, hogy milyen gyors a két félteke közötti információáramlás. 80 jobbkezes és 20 balkezes vett részt a vizsgálatban, melyben egy számítógép véletlenszerűen felvillantott egy pontot egy határvonal mentén vagy a jobb, vagy a bal oldalon. A résztvevőknek meg kellett nyomniuk egy gombot, amellyel jelezték, melyik oldalon jelent meg a pont. A balkezesek összességében gyorsabban oldották meg a feladatot.

A kutatás szerint a bal és jobb agyfélteke közötti kapcsolat jobb és erősebb a balkezesek körében, mint a jobbkezeseknél. Ez azt is jelenti, hogy a balkezeseknek előnye van a sportban, különböző játékokban, és olyan tevékenységekben, amelyek során egy időben több inger éri őket, vagy az ingerek gyors egymásutánban érik őket.

A balkezesek könnyebben használják mindkét féltekéjét az agyuknak, amely miatt gyorsabban reagálnak és hamarabb feldolgozzák az ingereket, és így lecsökken a válaszidő. Amikor az egyik agyfélteke túl van terhelve, és lassulni kezdene, a balkezeseknél a másik félteke könnyebben átveszi a feladatokat, anélkül hogy lemaradna. A kutatók feltételezik, hogy a balkezesek jobban teljesítenek mentálisan az öregedés során is, amikor az agyi feldolgozás lassulni kezd, így ők mentálisan frissebbek maradnak, mint jobbkezes társaik.

Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu