Bár a tavaszi méregtelenítések ideje már lejárt, a
bikiniszezonra sokan most próbálják formába hozni magukat, és ebben a spárga
igazán jó társuk lehet. Mivel rost- és víztartalma magas, viszont kevés
kalóriát tartalmaz, és méregtelenítő hatású is, rendszeres fogyasztásával rövid
idő alatt remek formába hozhatjuk magunkat. De érdemes magas C-vitamin- és karotintartalma
miatt is fogyasztani. Utóbbi ráadásul még a barnulást is segíti. A kalcium, a
foszfor, a vas és a kálium is nagy mennyiségben megtalálható benne, így valóban
hasznos és tápanyagokban gazdag alapanyag lehet a konyhában. De ennyi dicséret
után jöjjenek végre a receptek!
Mandulás spárgakrémleves
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zöldspárga, fás részeitől megtisztítva, szára
karikákra vágva
20 dkg újburgonya, vékony karikákra vágva
1 mokkáskanál só
6-8 dl víz
10 dkg mandulastift
A zöldspárga zsenge fejét, és levesbetétnek félretesszük. A
felkarikázott spárgát és újburgonyát sós vízben puhára főzzük. Merülőmixerrel
simára turmixoljuk, leveses csészékbe merjük, a két-három darabra vágott zsenge
hajtáscsúcsokat elosztjuk rajtuk, és a mandulával meghintjük.
Zöldspárga parajágyon fetakrémmel
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg zsenge parajlevél
50 dkg zöldspárga, szárvégeitől megtisztítva
15 dkg morzsolt fetasajt
2 dl natúr joghurt vagy szójajoghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
fél citrom frissen facsart leve
1 kiskanál nyírfacukor
néhány apró bazsalikom- vagy mentalevél a díszítéshez
Egy nagy tálat a parajlevelekkel kibéleljük. A spárgát forró
vízgőzben 3 percig pároljuk, és a parajágyra tesszük. A fetasajtot a
joghurttal, a fokhagymával, a citromlével és a nyírfacukorral turmixoljuk, majd
a zöldségekre locsoljuk. Bazsalikom- vagy mentalevéllel díszítve frissen
tálaljuk.
Újburgonya-saláta zöldspárgával
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zöldspárga, megtisztítva és darabokra vágva
30 dkg főtt, apró újburgonya
só
frissen őrölt fekete bors
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
20 dkg főtt, füstölt parasztsonka, apró kockákra vágva
1 csokor zöldpetrezselyem, finomra aprítva
A spárgát enyhén sós, cukros vízben félpuhára pároljuk. A
párolásnál ügyeljünk, hogy szép, élénkzöld színe megmaradjon, és egy kicsit még
roppanós legyen. Az újburgonyát és a spárgát tálba tesszük, sóval, borssal ízesítjük,
az olíva olajjal és a balzsamecettel meglocsoljuk, majd lazán összeforgatjuk. A
sonkát és a petrezselymet a tetejére szórjuk, és máris tálaljuk.
Forrás: hazipatika.com
0 Megjegyzések