A citromot elsősorban a C-vitamin-tartalma miatt értékelik,
pedig ásványianyag- és nyomelemtartalma miatt is helye van az egészséges
konyhai alapanyagok listáján. Citromsavtartalma jó hatással van az emésztésre,
hiszen fokozza a gyomorban a savképződést, pektintartalma pedig a koleszterin
felszívódását gátolva fejt ki kedvező hatást. És nem is csak a konyhádban
veheted hasznát. A citrom „hatóanyagai” révén fiatalítja a bőrt, jó hatással
van többek között a fejbőrre, gőzöléssel pedig az arcbőrödet is felfrissíti. Ha
a citromolajat párologtató vízébe teszed, a lakás levegőjét is tisztíthatod
vele, hiszen csírátlanító hatású.
Ez csupán a déligyümölcs néhány felhasználási lehetősége,
nézzük részletesebben, miképpen alkalmazhatod kedvező hatásait.
A citrom leve
Talán az egész citromnál is gyakoribb konyhai alapanyag a
citromlé, amelyet salátaöntetekhez, pácokhoz, szószokhoz esetleg te is
használsz. Jellemző hatása, hogy az ételek ízét kiemeli, sőt akár a só
természetes és jóval egészségesebb alternatívájaként is alkalmazható.
Dél-Amerikában már régen rájöttek, hogy ha a halat citromlében hosszan
pácolják, akár mellőzhető is a további sütés-főzés, egy kis fűszerezéssel
gyakorlatilag kész ételhez jutnak. A húsételek elkészítéséhez is előszeretettel
alkalmazzák, hiszen a húst felpuhítja. Csodaszerként viselkedik, ha teszel
belőle a vízbe, amelyben a tojást főzöd, hiszen felgyorsítja a fehérjék
kicsapódását. Hasonlóan érdekes hatást érsz el vele, ha néhány teáskanálnyi
citromlevet teszel a tejszínbe, hiszen ily módon tejfölt varázsolhatsz belőle.
A citromlével ugyanakkor óvatosan kell bánni, nagyobb mennyiségben ugyanis
károsítja a fogzománcot. A jó citromos limonádét például éppen ezért ajánlatos
szívószállal fogyasztani.
A mosáshoz is jó hasznát veheted a citromlének, hiszen
fehérítő, tisztító hatásáról is ismert. Talán még a fürdőszobában is hasznát
veheted egy kis üveg frissen facsart citromlének, hiszen olyan jó hatással van
a fejbőrre, hogy kis túlzással kopaszodásgátló szernek is nevezhetjük. Ha szőke
hajkoronát viselsz, tehetsz belőle a samponodba is, meglátod, világosabb lesz
tőle a hajad.
Citromhéj
Ha a citrom héját is felhasználnád, már a vásárláskor résen
kell lenned. Nem titok, hogy mielőtt a boltok polcaira kerül, a
déligyümölcsöket vegyszerekkel kezelik – vagy „fürdőztetik”, vagy gázzal,
esetleg permettel érik el, hogy a gyümölcs héján vékony bevonat biztosítsa a
hosszabb élettartamot, a vonzóbb színeket. A citromot például sokszor
difenillel vonják be, ez sárgán tartja a gyümölcsöt, mintha friss lenne. Ha
teheted, válassz tehát olyan forrást, ahol nem vegyszerezik a gyümölcsöt, ha
bevásárlóközpontban jutsz hozzá, akkor pedig alaposan mosd meg, mielőtt
használnád.
Nem csupán a citrom leve, de a héja is jól használható az
ételízesítésben, hiszen az illóolajok zamata ugyancsak ízfokozó hatású.
Egyszerűen az ételbe kell reszelned a héjat, ám édességeknél az is jó megoldás,
ha kockacukorral dörzsölöd be a megmosott gyümölcsöt. Ilyenkor a cukor magába
szívja a kívánt ízeket, majd ezt az ízesített cukrot használhatod akár
pudinghoz, akár süteménybe szánt krémekhez.
A citrom felhasználási lehetőségei
Néhány apró trükk segítségével a legkülönbözőbb betegségek,
sérülések esetén is hasznát veheted a citromnak.
Ekcémára: Egy csésze langyos vízbe csepegtess 6-8 csepp citromolajat,
tegyél bele egy evőkanál mézet, majd keverd el. Az ekcémás bőrfelületre
borogatásként alkalmazd, naponta háromszor, alkalmanként 15 percig.
Rovarcsípésre: Ugyancsak mézzel kell összekeverni a
citromolajat, ha a rovarcsípés okozta fájdalmat szeretnéd enyhíteni. A
keveréket a bőrre kenve, gyorsan enyhül a szúró érzés. Ha sok a szúnyog, bőrre
kenve riasztó hatású is.
Bőrkeményedésre, tyúkszemre: Vágj egy szelet citromot, és
éjszakára erősítsd sebtapasszal a tyúkszemre. Bőrkeményedésre elég a citromolajos
ecsetelés.
Magas vérnyomásra: A fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatása
ismert, a citromé kevésbé. Három gerezd szétnyomott fokhagymát és egy apróra
vágott hagymát forralj fel egy pohár tejben, majd hagyd állni 5 percen át.
Miután leszűrted és lehűtötted, add hozzá 3 citrom levét, és kortyolgasd el a
nap folyamán.
Visszérre: A citromolaj erősíti az érfalakat is. 2-3 csepp
citromolajat keverj össze jojoba-, avokádó- vagy mandulaolajjal, és masszírozd
az érintett területre. Fürdővízhez is adhatod.
Forrás: otvenentul.hu
0 Megjegyzések