A vendégjáték az amerikai Living Arts, Inc. producer iroda előadása és igazi kuriózum, hiszen egyrészt ez az első bemutató hazánkban, mely a szerző eredeti akarata szerint kerül színre. George Gershwin kifejezett kérése ugyanis, hogy az opera karaktereit fekete művészek énekeljék. Másrészt Európában nem játsszák a darabot rendszeresen, hiszen rendkívül nehéz megszerezni az előadás játszási jogait. Magyarországon az opera utoljára a 70-es években ment, a Szegedi Szabadtérin pedig egy alkalommal, 1973-ban. Az amerikai előadást a Szegedi Szimfonikus Zenekarral szólaltatja meg − erősítve mindezzel a bemutató koprodukciós jellegét.
Két produkcióból három alakult a Szegedi Szabadtéri Játékokon: az Egyesült Államokból érkezik Gershwin Porgy és Bess című zeneműve, a Verdi-Wagner Gála az Ajándékkoncert műsorában kapott helyet, valamint a Madách Színház vendégjátékát, Az operaház fantomja musical-koncert változatát is láthatják a nézők. A programon mutatják be az István a király 30. jubileumára készült előadást Alföldi Róbert rendezésében.

tthungary.hu Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta: az augusztus 9-re és 10-re meghirdetett Kung-fu legenda című táncprodukciót az Armel Produkciós és Sajtóiroda az érdekkörében felmerülő akadályokra tekintettel lemondta. New York-i turnéprodukció váltja ezt az előadást: Gershwin: Porgy és Bess c. operája. A Verdi-Wagner Operagála beékelődik az Ajándékkoncert műsorába, július 13-án pedig Az operaház fantomjára kerül színpadra.

Harangozó Gyula művészeti igazgató hangsúlyozta: sok néző hiányolta az idei műsorból az operát, most azonban a műfaj szerelmesei is megnyugodhatnak.


A Madách Színház vendégjátékát, Az operaház fantomját július 13-án láthatják a nézők, musical-koncert változatban– tájékoztatott Herczeg Tamás. A rendező Szirtes Tamás, a főszerepekben Sasvári Sándort, Fonyó Barbarát és Bot Gábort láthatjuk.

Az Operagálát az Ajándékkoncert keretein belül tartják meg július 31-én. Az est során Verdi és Wagner műveit játsszák a Szegedi Szimfonikusok. A produkció sztárjai Tokody Ilona és Temesi Mária lesznek. 

A programon emellett bemutatják a harmincéves jubileumát ünneplő István a király rockoperát Alföldi Róbert rendezésében. A 60 tagú MÁV Szimfonikus Zenekar jelenlétében, Feke Pál Istvánjával és Stohl András Koppányával készülő darab 260 millióból valósul meg. A színpadon egyszerre akár 350-en is állnak majd. „A nagy műveknél elengedhetetlen 20-30 évente a megújulás a jelenkor igényei szerint, ezen túl azonban semmi más nem történik majd az előadással” – jelezte Alföldi Róbert, utalva arra, hogy aktualizálni nem kell a magyarok egymás közti harcairól szóló István a királyt. Rendezői munkájáról elmondta: szabad kezet kapott az alkotóktól. „Nem is tudok más ilyen művet, amely ennyire beleivódott volna a köztudatban, ez némileg görcsöltető a rendező számára” – tette hozzá.

forrás: kultura.hu