Mindannyian hallottunk már ezt-azt arra vonatkozólag, hogy mit tegyünk, vagy ne tegyünk szépségünk érdekében. Vajon mindegyik jó tanácsot érdemes megfogadni? Nem feltétlenül…

Összeszedtünk egy csokorral a közkeletű szépségokosságok közül. Egy részük tévhit, viszont akad olyan is, mely nem az.


Az ősz hajszálak kitépkedése gyorsítja az őszülést

Nem igaz. Hajunk az öregedés folyamatának köszönhetően csavarodik őszbe. Egyeseknél már elég korán beindul a folyamat, másoknál később. A tempó is egyedi. Gyakran egyébként azért látjuk, hogy rohamosan őszülünk, mert az első színehagyott hajszál felfedezése után szó szerint rááll a szemünk a többi felfedezésére is.

A borotválástól erősödik a testszőrzet

Ez sem igaz. Optikai csalódás áldozatai vagyunk. A borotva ugyanis a bőr felszínén gyalulja le a szálakat, azok nem gyökerestül kerülnek eltávolításra, mint gyantázás esetén, így ahogy a szálak növekednek, már a teljes vastagságukat látjuk, ami úgy tűnik, mintha meg lennének erősödve.

A majonéz kiváló hajkondicionáló

Ez igaz. A majonéz, feltéve, hogy valódit és nem mű majonézt használunk, kiváló kondicionáló. A benne lévő olaj és tojás zsírsavakban és fehérjékben gazdag, így táplálja a hajat.

A jég összébb húzza a bőr pórusait

Semmi se tudja kisebbé varázsolni a pórusokat. A méretük ugyanis öröklött tulajdonság, és nem a hőmérséklet függvénye.

A fogkrém eltünteti a pattanásokat

Nos, igen. A fogpasztában általában mentol és egyéb aktív alkotóelemek találhatók, melyek képesek leszárítani a pattanást, és hozzájárulnak, hogy gyorsabban tűnjön el. Csakhogy, ugyanezek az alkotóelemek ugyanakkor bőrirritációt is okozhatnak. Jobb tehát, ha pattanás elleni készítményekkel próbálkozunk, a fogkrémet pedig arra használjuk, amire kitalálták.

A sörtől csokibarna leszel

Nem. Attól, hogy napozás előtt sörrel kenjük be magunkat, csupán sörszagot fogunk árasztani, ám nem leszünk csokoládébarnák. A bőrtípusunktól függ, hogy mennyire egyenletesen, és milyen árnyalatúra barnulunk, már ha egyáltalán barnulunk és nem csak ropogós pirosra sülünk.

A lábak keresztezése visszeret okoz

Nem igazán. Egyelőre nem ismert, pontosan mi okozza a visszértágulatot, de valószínű, hogy az öröklött hajlam, az életkor és a testsúly fontos szerepet játszanak benne. Tehát nem a keresztbe tett lábak a ludasok, azonban ha már kialakult a visszér, akkor ronthatnak az állapotán.


Forrás: donna.hu