Azt azért nem, de a fűszerkeverék egyik összetevője, a kurkuma kozmetikai célokra is kiváló.

Az indiai sáfrányként is ismert fűszernövény, melyet az indiai konyha már több mint 3000 éve használ, gasztronómiai értékein felül számos egyéb kedvező tulajdonsággal is bír. Például hatékony fájdalomcsillapító, vérkeringés javító, és a sebgyógyulást is elősegíti. Továbbá mint már említettük, a kozmetikai célokra is használható. Ezek közül egyik üdvös tulajdonsága, hogy a segítségével az arcbőrt ismét egészségesen ragyogóvá varázsolhatjuk, valamint a színét is egyenletesebbé tehetjük. Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy egy csipetnyi kurkumát egy kis uborka vagy citromlével összekeverünk, és felkenjük az arcra. Öt perc hatóidő után bő vízzel, alaposan mossuk le a keveréket a bőrről. Csak rendszeres alkalmazás esetén érhető el vele eredmény, az viszont látványos lesz.

A kurkuma bőrradírként is megállja a helyét. Az indiai menyasszonyok már hetekkel a nász előtt elkezdik használni, hogy a nagy napon tökéletes legyen a bőrük. Ahhoz, hogy a mi bőrünk is csodálatossá váljon, keverjünk össze egy kis kurkumát némi csicseriborsó liszttel és vízzel, és az így kapott masszával dörzsöljük át a testünket zuhanyozás előtt. Természetesen ez esetben is igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat, tehát csak a rendszeres használat hozza meg a kívánt eredményt.

A hízás-fogyás következtében a hason, combon megjelenő csíkokat is halványítja, ha joghurtos-kurkumás pakolást alkalmazunk rájuk. A keveréket tizenöt percig érdemes a kezelt területen hagyni, majd bő vízzel alaposan le kell mosni. A bőr rugalmassá válik tőle, és ennek a következtében redukálódnak a csíkok.

Forrás: donna.hu