Ahogy egyre jobban nyúlnak a nappalok, az életkedv, energia is kezd visszatérni belénk. Érezzük, hogy hamarosan megújul a természet, és sokunkban felötlik, hogy a külső megjelenésünkön is kellene egy kicsit változtatni. Például a hajviseletünkön.

Nem sokat, csak egy kicsit. A változás ne legyen drasztikus, de azért észre lehessen venni. Emellett persze álljon is jól az új frizura, mutassa dúsabbnak, élettelibbnek a hajat, és az sem árt, ha az ősz hajszálakat is kordában tudjuk tartani.


Jó hír: a melírozás megfelel a fenti kritériumoknak. Az eljárás során nem a hajkorona egészét festik be, csupán egyes tincseket. Ez megoldható akár úgy is, hogy lyukacsos gumisapkát húznak a fejre és az átszínezni kívánt tincseket kihúzzák a lyukakon, vagy sapka nélkül, úgy, hogy a színezőanyaggal ellátott tincseket fóliába burkolják.

Melíroztatáskor érdemes figyelembe venni, hogy akkor hat a legtermészetesebbnek, hogy nem csak a fejtetőn, de a hajkorona alsóbb részein lévő tincseket is befestik. Ennek köszönhetően a haj dúsabbnak is fog tűnni, illetve az őszes lenövés se lesz olyan feltűnő. Sajnos nagyon rövid hajon a melírozás nem ér el dúsító hatást, érdemesebb az egész hajkoronát színezni vagy festeni.

Eddig direkt nem említettük a szőkítést a melírozással kapcsolatban. Ugyanis az eljárással akár sötétíteni is lehet a tincseket. Akár a világosabbá tételről, akár a sötétebb tónusok frizurába vegyítéséről beszélünk, a valóban természetes hatás elérése érdekében az eredeti hajszíntől egy-két árnyalatnyi eltérés az ajánlott. Persze, ha valaki kevésbé természetes hajat szeretne, akkor ennél több is lehet az árnyalatkülönbség.

A sötétítéssel és szőkítéssel mellesleg játszani is lehet, úgy hogy a fejtető tájékán sötétítünk, a tincsek vége felé pedig szőkítünk. Többek közt Drew Barrymore és Cameron Diaz is előszeretettel alkalmazzák ezt a trükköt, hogy még szebbé tegyék a hajkoronájukat.

Mint oly sok mindennel, a melírozással se ajánlott túlzásba esni. Ha évente három alkalomnál többször végeztetjük el, akkor egészségesen ragyogó frizura helyett roncsolt tincsekkel kell számolni. Szerencsére azonban ennél több alkalommal nem is igen van rá szükség, hiszen ha hozzáértő fodrász kezeibe kerülünk, akkor a lenövések nem látszanak olyan drasztikusan, mint hajfestés esetén.

Ha pedig elszántuk magunkat és világosabb vagy sötétebb tincseket „húzattunk” a hajunkba, akkor ne feledkezzünk meg a megfelelő ápolásról sem. Szerencsére ma már számos kifejezetten melírozott hajra való termék kapható, melyek gondoskodnak róla, hogy a frizuránk a lehető legtovább ragyogjon teljes pompájában.

Forrás: donna.hu