Legyen szó hosszú szőke tincsekről vagy göndör vörös loknikról, a hajhullás mindenkit érzékenyen érint. Fokozottan szenvedhetünk ettől a jelenségtől ilyenkor, tavasszal. Miért? Hogyan kezeljük?

A hajhullás természetes folyamat. Hajszálaink folyamatosan cserélődnek és fokozottan igaz ez az őszi, illetve a tavaszi hónapokban. Tavasz lévén – végre kijelenthetjük ezt –, most az utóbbival foglalkozunk.

A tavaszi hajhullás oka részben a télben keresendő. A szürke, téli hónapok alatt kevesebb napsütés, így kevesebb D-vitamin jut el hozzánk, valamint táplálkozásunk is könnyen egyoldalúvá válhat – kevesebb nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Ennek következtében szervezetünkben tápanyaghiány léphet fel, ami okozhatja hajszálaink fokozott elvesztését. Mit jelent az, hogy fokozott? Naponta egyébként is elvesztünk kb. 50-100 hajszálat. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a hajhullás a több mint 100 kihullott hajszál/nap aránynál kezdődik, de ezzel semmi gond nincs, ha nem tart tovább három hónapnál és közben folyamatosan pótlódik drága fejszőrzetünk.

A hajhullás oka lehet még, ha nem bánunk megfelelően tincseinkkel. A szép haj titkáról a következő linken olvashattok: http://www.ertunk.hu/index.php/eletmod/item/173-az-egeszseges-szep-haj-titka. Ezen kívül beszélhetünk még stressz, illetve hosszabb gyógyszeres kezelés okozta hajhullásról is, de ezek nem feltétlenül a tavaszi időszakban jelentkeznek, esetleg más intenzitásúak, és ha az ember végiggondolja, nyilván visszavezethetőek valamilyen konkrét eseményre (munkahelyi gondok, vizsgaidőszak, műtét, stb.).

Mi a megoldás? Először is a kiegyensúlyozott életmód: legyél sokat a friss levegőn, érjen sok napfény, pihenj eleget, táplálkozz helyesen! Egyél sárgarépát, sütőtököt, diót, halat! Előbbiek A-vitamint tartalmaznak, amitől hajad bársonyossá válik, utóbbi kettő pedig B-vitamint, amitől fejbőröd válik egészségessé. A cink – amit többek közt a zabpehely, a tojás, a marhahús és a sörélesztő is tartalmaz – segíti a hajnövekedést, erősebbé válik a haj. Vashiány is okozhat hajhullást, vastartalmú ételek például a máj, a spenót, a tojás.

Érdemes kipróbálni különböző gyógynövényeket is! Forralj fel vizet, tegyél bele csalánlevelet és egy kis ecetet, és hajmosás után, hetente kétszer-háromszor masszírozd a fejbőrödbe! Tipp: ha nem szeretsz otthon „kotyvasztott dolgokat” a fejedre kenni, a csalántea is megteszi. A levenduláról köztudott, hogy nyugtató, hangulatjavító hatású, mindemellett pedig kutatások szerint hajhullás ellen is használható olaj formájában. A levendulaolaj drogériákban könnyen beszerezhető.

Pánikra tehát semmi ok, hogyha a szokottnál kicsit több hajszálat találsz a fésűdben, a ruhádon vagy a lefolyóban. Viszont ajánlott orvoshoz fordulni, ha – mint már említettük – a kihullott haj nem pótlódik vagy túl sokáig tart ez az „áldatlan állapot”.

Forrás: ertunk.hu