Jászolgátat és nyúlgátat építenek a védekezők. Az országban összesen csaknem 2800 méter védvonalon van készültség és tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. 

 Egész éjszaka folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál. A folyó vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szombat reggel az MTI-t. Németh Tamás elmondta: péntek éjjel változó létszámmal - 70-250 emberrel - folytatták az árvízi védekezést, továbbépítették az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely most mintegy 130 méter hosszú, és még 60 métert szeretnének hozzáépíteni.

A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - magyarázta Németh Tamás. Hozzátette: Marcaltőnél nyúlgátat (átmeneti védőtöltést) hoztak létre pénteken, ez védi a beáramló víztől a települést, amelynek határában a folyó elöntötte a kerteket.

Csaknem 2800 méteren van készültség

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteki kora esti összesítése szerint jelenleg országosan csaknem 2777 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből több mint 552 kilométeren harmadfokú a készültség. Csaknem 692 kilométeren másod-, több mint 1532 kilométeres szakaszon pedig elsőfokú a védekezés. Belvízvédelmi készültség összesen 79 helyen van érvényben, ebből 21 szakaszon harmad-, 45 helyen másod-, 13-on pedig első fokú a készültség.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén már több mint 22 ezer hektárt borít belvíz. A térség folyóin folytatódott az árhullámok levonulása: a Tisza az országhatáron túli szakaszán apad, hazai területen viszont még végig árad.

A Körösök mentén több mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület, a földekről folyamatosan szivattyúzzák a vizet a folyókba és a tározókba. Békés megyében 11 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget.

A Körösök és a Berettyó védvonalain újabb szakaszokon rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A Hortobágy-Berettyó szintje az árvízkapu csütörtöki bezárása óta húsz centiméterrel emelkedett, így pénteken lezárták az ágotai vészelzáró zsilipet. A tartósan magas vízállások következtében egyre több az árvízi jelenség, de beavatkozást egyelőre nem igényelnek.

Zala megyében a Principális-csatornán a lassú apadás mellett még tovább erősítik a nyúlgátat.

Siklóson hat embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát pénteken, mert a Váralja utcában húsz méter hosszan megrogyott a löszfal, és két lakóházat veszélyeztetett. Az érintett lakókat rokonoknál helyezték el.