Az elmúlt napokban egymást érték a hivatalos sörös események. A Magyar Sörgyártók Szövetségének éves beszámolóján, a Cseh Centrum sajtótájékoztatóján, és a Magyar Sörcikkgyűjtők idei első találkozóján jártunk.

A sörszövetség három tagvállalata – a Borsodi, a Dreher és a Heineken Hungária – valamint a csupán adatokat szolgáltató Pécsi Serfőzde 2012. évi össztermelése 6 millió 312 ezer hektoliter sör volt, ami 77 ezer hektóval maradt el a tavalyelőtti értéktől – tudtuk meg Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetsége elnök asszonyának beszámolójából. A belföldi értékesítést azonban, ha kis mértékben is - 1,22 százalékkal -, sikerült tovább növelni az előző évhez képest. Hurráoptimizmusra azért nincs ok.

Az olcsóbbat keresik

A söripar idei kilátásai nem kifejezetten rózsásak. Folytatódni látszik a kereslet minőségi összetételének átrendeződése az olcsó sörök irányába a szuperprémium és a prémium kategóriákról. Ma már a teljes belföldi értékesítés körülbelül 84 százalékát a közép és alsó minőségi kategóriába tartozó sörök teszik ki.

Az értékesítési nehézségek ellenére a sörgyárak még mindig az élelmiszeripar legnagyobb adófizetői közé tartoznak. Az iparág összesen 65 milliárd 744 millió forintot fizetett tavaly a közös kasszába, amiből valamivel több, mint 36 milliárd volt a jövedéki adó. Mi tagadás ezt irreálisan magasnak érezik a sörgyártók, különös tekintettel arra, hogy a borászoknak például nem kell hasonló sarcot kipengetniük.

Az áfa, a jövedéki adó jelentős emelése, a környezetvédelmi termékdíj több mint 70 százalékos emelése további racionalizálásra, átszervezésekre kényszerítette a vállalatokat, ami a közvetlen alkalmazotti létszám 5 százalékos csökkentését eredményezte.

Jelentős eredményeket értek el azonban a sörgyárak az alumínium italos dobozok visszagyűjtésében. A sörgyártók több mint 200 millió forintot fektettek be a dobozok gyűjtésére alkalmas automaták megvételébe és elhelyezésére országszerte az elmúlt években. A befektetés eredményeként a magyar söripar 2012-ben immár az ország 180 kiemelt fontosságú kiskereskedelmi egységében üzemeltet ALU doboz begyűjtő automatákat. A kibocsátott csomagolóanyagokat összegyűjtik, és újra feldolgozzák, hasznosítják.

Sörhab és kultúra

A Király utcai VAM Design Centerbe a Cseh Centrum és a Borsodi Sörgyár invitált bennünket, ahol megkóstolhattuk az első hazai főzésű Staropramen sört és meghallgathattuk Katona Csaba történész előadását a sör történetéről. A rendezvényen bemutatásra kerültek a Prága Modern Arca című kortárs építészeti kiállítás képei, megelevenítve Prága legizgalmasabb épületeit. A kiállítás részeként látható és hallható egy, Prága ikonikus és jellegzetes hangjait megidéző sörösüveg is.

A programon megjelent  Jiři Menzel Oscar-díjas filmrendező is, aki ugyan bevallottan nem szereti a sört, de egy rövid előadást követően meghirdette a Hrabal habbal című rövidfilmpályázatot. A pályázatot a magyar BuSho Filmfesztivál és a budapesti Cseh Centrum írta ki. Olyan filmes anyagokat várnak december 31-ig, amelyek Hrabal életének és munkásságának motívumait, a hrabali életérzést vagy stílust dolgozzák fel a legeredetibb formában, fikció, animáció, kísérleti, zenés video vagy dokumentumfilmként. A jelentkezők az évvégéig pályázhatnak.

Végezetül a Magyar Sörcikkgyűjtő Klub nemzetközi találkozóján jártunk, melynek a Dreher Sörgyár adott otthont, és a jó hangulathoz frissen csapolt sörrel is hozzájárultak a házigazdák. A mintegy százhúsz tagot számláló klub hazai tagjain kívül lengyel, cseh, szlovák, osztrák és szerb gyűjtők is bemutatták kollekcióik ékességeit, és újdonságként néhányan a saját maguk által főzött sörüket is magukkal hozták az eseményre.

Korsók, címkék, söralátétek, koronazárak, sörös dobozok, sörös palackok, sörnyitók,kártyanaptárak cseréltek gazdát. Kétségtelenül azonban egy régi Dreher részvény és az 1945 előtti képeslapok vitték a prímet. A megjelentek többsége régi ismerősként üdvözölte egymást, hiszen többségük bő évtizede, vagyis az alapítása óta tagja a klubnak,illetve cserél egymással. Mostantól már nemcsak a következő őszi klubtalálkozóra készülnek nagyon, hanem a sörcikkgyűjtők első világtalálkozójára, amelyet októberben rendeznek Túrócszentmártonban.

Addig azonban még sok sör fog lecsúszni a torkokon, május elején több helyütt is sörfesztivállal indul a szezon.

Forrás: hvg.hu