Megújul a nevelőszülői hálózat és a képzés annak érdekében, hogy a vér szerinti családjuktól hosszabb-rövidebb időre távol kerülő gyerekek minél jobb gondoskodásban részesülhessenek. 

Az összesen 1,2 milliárd forintból létrehozott program nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több gyermek nevelőszülőknél nevelkedjen, ne pedig nevelőotthonokban kelljen őket elhelyezni – mondta a Krónikának Soltész Miklós szociális és családügyekért felelős államtitkár.

Tavaly döntött a kormány arról, hogy 2014. január 1-től lehetőség szerint egyetlen gyermek se kerüljön nevelőotthonba, inkább nevelőszülők neveljék őket. Ezt egészíti ki az a képzési lehetőség, amely 1,2 milliárd forintért közel 3500 nevelőszülő képzését segíti majd, sokkal több órában, mint ami eddig volt – fogalmazott az államtitkár.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Képzők képzése program keretében 100-150 oktatót készít fel – egészítette ki Fülöpné Erdő Mária, az intézmény rektora. A projekt főiskolára eső része 400 millió forint – tette hozzá.

A speciális nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozás kérdésköre is bekerült a képzésbe, a programhoz pedig az Új Széchenyi Terv nyújt segítséget.

Magyarországon csaknem 22 ezer gyermek él állami gondoskodásban.