Az eddiginél hatékonyabb, új szabályozással szorítaná vissza az illegális fémkereskedelmet a kormány. Az elképzelések szerint az állami szervek összefogásával szigorúbban léphetnének fel a fémtolvajok ellen. 

A javaslat a közszolgáltatók gazdasági terhei mellett az élet- és vagyonbiztonság fokozottabb megóvását célozza – mondta a Krónikának a belgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Lenner Áron Márk hozzátette: az új szabályozás leginkább szigorító rendelkezéseket tartalmaz.

Kifejtette, hogy a szabályozás három köbméterben maximálja a magánszemély által egyszerre birtokban tartható fém mennyiségét, továbbá a szállítást is különböző feltételekhez köti, így lehetővé válik a fém forrásának ellenőrzése is.Lenner Áron Márk kiemelte: a javaslat megkönnyíti a legális fémkereskedők működését. A hatnapos tárolási kötelezettség megszűntetése által például számukra kedvezőbb áron tudják majd értékesíteni a begyűjtött fémet – húzta alá.

Magyarországon a fémlopások száma az elmúlt években jelentősen nőtt. A helyettes államtitkár példaként említette, hogy a Budapesti Elektromos Műveknek tavaly 320 millió forint kiesést okoztak a kábeltolvajok.A törvény hatására várhatóan javul majd az együttműködés a bűnüldöző szervek, az adóhatóság és a fémkereskedelmi hatóság között, így rövid időn belül látványosan csökkenhet a fémlopások és a rongálások száma. 

Nő a bírság is

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte: az új javaslat alapján a fémeket a fémkereskedők csak külön igazolás esetén vásárolhatják meg, amelynek köszönhetően javul az ellenőrzés hatékonysága, és közvetve visszaszorulnak a kábellopások. Magánszemély legfeljebb 3 köbméter mennyiséget tarthat, egyéb esetben a birtokban tartónak igazolással kell rendelkeznie a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag keletkezéséről, termelődéséről. Az új jogszabállyal, a szankciók szigorításával, illetve a bírság összegének növelésével visszaszoríthatóak az illegálisan tevékenykedő fémkereskedők - áll az NGM közleményében.

A javaslat szerint bővülnek a fémkereskedelmi engedélyhez szükséges feltételek, a kereskedők kötelezően leadandó jelentéseinek bővítésével, illetve a magánszemélyekre vonatkozó előírások szigorításával egyszerűbben felderíthetővé válnak a lopott fémek. A tevékenységvégzés szigorítása mellett a legálisan működő fémkereskedőnek gazdasági előnyt is biztosít a javaslat, többi között a 6 napos tárolási kötelezettség megszűnik, az épületbontási tevékenység folytatásához, valamint a bérmunka keretében végzett tároláshoz a továbbiakban nem szükséges engedély.