Jelenleg 2065 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. A belvízzel elöntött terület 179 ezer hektárra csökkent. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint elsőfokú védekezés van 477 kilométeren: a Tiszán Szabolcsveresmart és Dombrád között, illetve Szeged és a déli országhatár között, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Kettős-Körös, a Maros, a Zala alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain.

Másodfokú védekezés 937 kilométeren van, a Kraszna, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Dombrád és Kisköre, illetve Csongrád és Szeged közötti szakaszán, a Bodrog, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásaiban, a Kettős-Körös, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes Körös alsó szakaszán és a Hármas Körös felső szakaszán.

Harmadfokú védekezést 651 kilométeren folytatnak, így a Takta, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyó, valamint a Hármas-Körös alsó és középső szakaszán.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint a Balaton vízállása 118 centiméter, az elmúlt egy napban 1 centimétert emelkedett a vízszint. A Velencei tó vízállása 161 centiméter. A védekezésben az elmúlt 24 órában 2810 vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 97,9 millió forint volt - írták.

A belvízhelyzet kapcsán közölték, hogy az ország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem volt. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.

A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 179 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 82 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, ahol 30 ezer hektár felett van az elöntés, de 18 ezer hektár felett van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Békés megyében is csökkent az elöntött terület nagysága, jelenleg 16 ezer hektár.A közlemény szerint 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 18 szakaszon elsőfokú, 54 szakaszon másodfokú, 9 szakaszon pedig harmadfokú.

Újra árad a Tisza a felső szakaszon

Kárpátalján 9 milliméter eső esett az elmúlt egy napban. A nyíregyházi vízügyi igazgatóság 541 kilométer hosszú, elsőrendű árvízvédelmi vonalán jelenleg 81 kilométeren elsőfokú, 127 kilométeren másodfokú készültséget tartanak fenn.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: az elmúlt 24 órában Kárpátalján 9, a Tisza mellékfolyóinak romániai vízgyűjtő területén 4, míg a hazai körzetben átlagosan 3 milliméter eső esett. Bodnár Gáspár igazgató elmondta: A folyó Vásárosnaményig terjedő szakaszán ismét emelkedik a vízszint, alatta viszont folytatódik az apadás.

Megszűnt a készültség a Fehér- és a Fekete-Körösön

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bak Sándor elmondta: az elmúlt 48 órában 17 700 hektárról 15 770 hektárra csökkent a vízzel elöntött terület. Az igazgatósághoz tartozó tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben másodfokú készültség van érvényben, egy belvízvédelmi szakaszon elsőfokú.

Az árvízvédelmi készültség elsőfokú a Kettős-Körösön, másodfokú a Hármas-Körös felső szakaszán, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón. A hidrológiai helyzetre tekintettel jelenleg harmadfokú készültség van érvényben a Hármas-Körös alsó szakaszán.