Fontos megállítani az áramtermelői kapacitások további csökkentését - emelte ki Volner János. 

A Jobbik határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány ne elégedjen meg a rezsicsökkentéssel, hanem dolgozza ki a közműszolgáltatások fenntartható fejlesztésének lehetőségeit, és kormányzati ciklusokon átnyúló módon garantálja, hogy a szükséges fejlesztések történjenek meg - közölte Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese az MTI-vel.

Szerinte, ha mindez nem történik meg, az alacsony energiahatékonysággal működő termelői kapacitások továbbra is csupán környezetszennyező módon, drágán képesek az ország ellátásához szükséges energiát biztosítani. A politikus közölte, pártja megelégedéssel tapasztalta, hogy a jelek szerint a kormány tovább kíván menni a rezsicsökkentésben, és - elfogadva a Jobbik javaslatát - 30 százalékban határozza meg annak mértékét. Ugyanakkor a Jobbik szerint az is fontos, hogy megállítsák a magyar áramtermelői kapacitások további csökkentését és - mivel 20 százalékkal nőtt az import áram részaránya – az áramimport folyamatos növekedését.

A politikus felidézte, hogy a 2011. szeptember 13-i plenáris ülésen a Jobbik nevében arra tett javaslatot, hogy a kormány tegye lehetővé a lakosság részére a nagy tőkeigényű energetikai beruházások végrehajtásánál új, kollektív befektetési formák választását. Így a szükséges energetikai fejlesztések a meglévő lakossági megtakarításokból a tőkehiányos magyar gazdasági környezetben is biztosíthatók lennének. Ezáltal a magyar lakosság megtakarításainak szerkezete is javítható lenne, hiszen a gazdaságot nem pörgető bankbetétek helyett a lakossági megtakarítások jobban hasznosulnának működőtőke-beruházásokban.